Start van hoofdcontent

Stad

nl

Five Guys mag niet in binnenstad: 'Hamburger blijft hamburger'

14 juni 2019, 18.34 uur · Aangepast 14 juni 2019, 18.48 uur

De voorzieningenrechter heeft de gemeente gelijk gegeven in de zaak omtrent burgerzaak Five Guys. De rechter is het met de burgemeester eens dat Five Guys een fastfoodrestaurant is en dus niet in aanmerking komt voor een vergunning in het centrum.

De Amerikaanse keten wilde een jaar geleden een vestiging openen in de Reguliersbreestraat. De gemeente weigerde echter een vergunning te geven. Er is volgens het bestemmingsplan geen ruimte voor een snackbar of fastfoodrestaurant in het centrum. 

Lees ook: Gemeente: hamburgerketen Five Guys niet welkom in de stad

Volgens het bedrijf viel de nog te openen zaak echter onder de categorie 'burgers and beers'. Het concern was zelfs bereid het traditionele concept aan te passen. Zo zou er duurzaam servies worden gebruikt en werd het eten aan tafel uitgeserveerd, wat bij andere zaken niet gebruikelijk is. Ook was five Guys bereid de sluitingstijden te verkorten, zodat er geen sprake is van 'even happen na het stappen'.

Lees ook: Is Five Guys een fastfoodketen of een restaurant? 'Het zit er net tussenin'

Het mocht allemaal niet baten. De rechter oordeelt dat toenmalig waarnemend burgemeester Van Aartsen terecht stelde dat Five Guys hoofdzakelijk is gericht op 'gemaksvoeding' als hotdogs, hamburgers,friet en frisdrank.

Dat de klant zelf de toppings van de hamburger kan kiezen en er dus een uitgebreid aanbod is, is volgens de rechter geen argument. 'Een hamburger blijft een hamburger, ook wanneer er gevarieerd wordt met de toppings (mayonaise, ketchup, uitjes, tomaten enz.).'