Start van hoofdcontent

Stad

nl

Vorig jaar 53 incidenten bij Spinozacampus in Zuidoost

14 juni 2019, 22.25 uur

Veertien fietsdiefstallen, zeven mishandelingen, zes bedreigingen, vijf diefstallen uit een auto, vijf inbraken, vijf vermogensdelict, vijf vernielingen, twee keer drugshandel, twee straatroven, één autodiefstal en nog een 'overige diefstal'. In totaal kreeg de politie vorig jaar 53 meldingen over incidenten bij de Spinozacampus in Zuidoost.

Dat heeft het stadsbestuur vandaag laten weten na raadsvragen van Diederik Boomsma van het CDA. Hij stelde, net als raadsleden van de SP, D66 en de PvdA, vragen na berichtgeving van AT5 over de gevoelens van onveiligheid bij studenten op de Spinozacampus.

Lees ook: Studenten willen cameratoezicht, maar Duwo wil hen 'streetwise' maken

De studenten van het Spinoza wilden cameratoezicht rondom hun complex, maar studentenhuisvester Duwo zag dit niet zitten. Het stadsbestuur begrijpt die beslissing. In vergelijking met andere plekken in de omgeving zou er namelijk geen sprake zijn van 'een uitzonderlijke situatie'.

Lees ook: Kogel raakte hoofd van Netflixende studente (23) in flat Daalwijk

Andere afweging
Boomsma vroeg waarom er destijds bij de campus aan de Wenckebachweg wel direct cameratoezicht is geplaatst en er voor de Spinozacampus een andere afweging wordt gemaakt. Het stadsbestuur zegt daarop dat het veiligheidsprobleem bij de Wenckebachweg niet in het complex zelf zat of in de directe omgeving, maar in de fietspaden eromheen.

'Bij de Spinozacampus is de openbare ruimte volledig en veilig ingericht', schrijft het stadsbestuur. Het veiligheidsprobleem zit meer bij de toegangsdeuren en de ingangen van het washok en de fietsenstalling. Dat zijn locaties die met particulier gevelcameratoezicht kunnen worden aangepakt.'

Lees ook: [Video] Bewoners Spinozacampus doodsbang na inbraken en overval

Maatregelen
Toch vormen de recente incidenten voldoende aanleiding om opnieuw naar de situatie te kijken. Daarom zijn er twee schouwen georganiseerd met bewoners en 'relevante partners'. Naar aanleiding hiervan zijn meer maatregelen genomen.

Inmiddels zijn er sloten en verlichtingen gerepareerd en spiegels geplaatst, er is beveiliging ingehuurd en er zal meer aandacht voor communicatie naar de studenten komen. 'Er wordt onderzocht of gevelcameratoezicht nuttig en haalbaar is en hoe de levendigheid en daarmee de sociale controle rond het complex kan worden verbeterd.'

Lees ook: ASVA maakt zich zorgen over onveilige woonsituaties studenten in de stad