Start van hoofdcontent

Stad

nl

Warmtenet in deel Oost kost zeker 8500 euro per huishouden

14 juni 2019, 21.32 uur · Aangepast 15 juni 2019, 00.39 uur

Wethouder Marieke van Doorninck wil 11,2 miljoen euro uitgeven aan de aanleg van een warmtenet in de wijk Middenmeer Noord in Oost. Bewoners zullen daarnaast ook zelf de portemonnee moeten trekken. Het is de bedoeling dat de restwarmte van datacenter Equinix, bij de A10, de woningen gaat verwarmen.

Een aantal bewoners heeft zich eerder al verenigd in energiecoöperatie MeerEnergie, ze proberen zo het warmtenet gerealiseerd te krijgen. Als de de wijk in het najaar van 2020 op de schop gaat voor werkzaamheden omdat het riool en de elektriciteitskabels worden vernieuwd, lijkt dat met de steun van de gemeente mogelijk.

Lees ook: Elk stadsdeel een eigen klimaatakkoord, is dat nodig?

Leergeld
Wel gaat de aanleg daarna nog jaren duren. Er wordt eerst nog met de rest van de buurt gepraat, ook over 'eventuele bedenkingen'. 'De investering die we doen zie ik dan ook als "leergeld": van wat we hier gaan doen, leren we ontzettend veel', zegt wethouder Marieke van Doorninck (Duurzaamheid). 'Die kennis en ervaring gaan we gebruiken bij het aardgasvrij maken van heel Amsterdam.'

Het is de bedoeling dat er vanaf het datacentrum warm water via ondergrondse buizen naar de woningen gaat. Dat water is rond de dertig graden. Daarom zijn er een aantal grote warmtepompen, die waarschijnlijk bij het datacenter komen te staan, nodig. Met die pompen wordt de temperatuur van het water in de koudste periodes naar 85 graden gebracht. 

Lees ook: Nieuw internetknooppunt bij Amsterdam: 'Alles komt hier samen'

Betalen
Bewoners zullen ook zelf geld moeten betalen om aangesloten te worden op het warmtenet. De prijs hangt af van het aantal deelnemende woningen. Mocht alleen de wijk Middenmeer Noord meedoen, dan kost het ongeveer 11.500 euro per woning. Als de wijk Middenmeer Zuid later ook meedoet, dan is de bijdrage per woning ongeveer 8500 euro.

Als het warmtenet eenmaal klaar is, dan moeten ze de exploitant van het warmtenet ook voor de warmte gaan betalen. Dat zal volgens de gemeente niet meer zijn dan de prijs die ze voor gas betaalden. Welk bedrijf het warmtenet gaat exploiteren is nog niet bepaald. 

Lees ook: Restaurant gedupeerd door stadsverwarming: 'Over een paar weekenden ga ik onderuit'

Noord
Mocht het aansluiten van de buizen op het datacenter niet lukken, dan zou het mogelijk zijn om een verbinding te maken met het al bestaande warmtenet van Nuon/Vattenfall. Die buizen liggen onder meer in Noord.

Het benodigde geld komt uit het zogeheten Klimaatfonds van de gemeente, waar in totaal 150 miljoen euro in zit. De gemeenteraad moet nog wel akkoord gaan.