Start van hoofdcontent

Stad

nl

Volkskrant: 'Omstreden sharia-geleerde had geen contact met leerlingen Haga Lyceum'

15 juni 2019, 09.32 uur · Aangepast 15 juni 2019, 11.24 uur

Na gebrek aan bewijs voor antidemocratisch onderwijs op het Haga Lyceum aan de Naritaweg lijkt het nu ook met de salafistische invloeden wel mee te vallen. Dat schrijven journalisten in de Volkskrant vandaag die de school de afgelopen tijd regelmatig hebben bezocht.

Het Haga Lyceum kwam in opspraak omdat de AIVD vermoedde dat er banden waren tussen de school en een terreurorganisatie. Uit een vertrouwelijk rapport van de AIVD kwam eind maart naar voren dat er verschillende radicaal islamitische voormannen betrokken zouden zijn bij de school. Hierop werd een onderzoek gestart door de Onderwijsinspectie en burgemeester Halsema verzocht het bestuur op te stappen. 

Lees ook: 'AIVD: Omstreden shariageleerde op Cornelius Haga Lyceum voor heimelijke bijeenkomsten'

'Een bron'
Het zou allemaal gaan om de Britse shariageleerde Haitham al-Haddad, een salafistisch prediker die de school heimelijk zou bezoeken en daarom een gevaar zou vormen. De Volkskrant schrijft nu dat er geen contact is geweest tussen al-Haddad en de leerlingen van het Haga Lyceum. Hij heeft het Lyceum vorig jaar één keer bezocht na schooltijd, op eigen initiatief. Directeur Atasoy heeft toen kort met hem gesproken, hij liep een rondje door de school en zou toen weer zijn vertrokken. Dat al-Haddad geen contact met leerlingen zou hebben gehad zou 'een bron' rondom het ambtsbericht van de AIVD 'hebben bevestigd' aan de Volkskrant

Söner Atasoy, de directeur van de school, was zeer verontwaardigd over de aantijgingen. Ook al-Haddad heeft tegen de krant gezegd dat hij geen contact met leerlingen heeft gehad. 

Lees ook: Directeur Haga Lyceum over nieuw rapport: 'Moet dikke vette sorry komen'

Onvoldoende
Gisteren kwam naar buiten dat het onderzoeksrapport van de Onderwijsinspectie over het Haga Lyceum definitief is en binnenkort naar buiten zal komen. Hierin zou de school een onvoldoende krijgen. Aanstaande donderdag staat een kort geding gepland omdat de directeur van de school, Söner Atasoy, wil tegengaan dat het rapport gepubliceerd wordt.