Start van hoofdcontent

Stad

nl

Het Schip wint de Amsterdamse Nieuwbouwprijs 2019

15 juni 2019, 15.41 uur · Aangepast 16 juni 2019, 11.46 uur

Op de Dag van de Bouw wordt vandaag ook de prijs uitgereikt voor het mooiste nieuwbouwproject van de stad. Amsterdammers konden een maand lang stemmen op hun favoriet, wat meer dan 5000 mensen deden. Met ruim 22 procent van de stemmen was Het Schip in de Spaarndammerbuurt de absolute favoriet.

Opvallend is dat het Schip geen nieuwbouwproject is, maar een renovatieproject. En dat is niet voor het eerst; de vorige keer was de prijs ook voor gerenoveerde woningen, toen in de Van der Pekbuurt in Noord.

De tweede plek was voor de Roze Hallen in West en het Schinkelhof in Zuid eindigde als derde, beide wel nieuw gebouwde woningcomplexen. De andere genomineerden zijn hier terug te vinden. 

Honderd jaar oud
Het Schip is een rijksmonument uit 1920 van woningcorporatie Eigen Haard. Het is een voorbeeldproject van de Amsterdamse School in de Spaarndammerbuurt. Er was sprake van geluidsoverlast, onvoldoende brandwerendheid en allerlei technische mankementen, om welke reden er gerenoveerd is. 

Bij de renovatie is zoveel mogelijk van het karakteristieke van het Schip in stand gehouden, maar is het interieur aangepast aan nu, met oog voor onder andere duurzaamheid. 

Uitreiking
AT5 deed verslag van de uitreiking. Daarvoor keken we onder andere in een honderd jaar oude woning en een gerenoveerde woning. De prijzen werden uitgereikt door wethouder Laurens Ivens (Wonen) en Maxime Verhagen van Bouwend Nederland.