Start van hoofdcontent

Stad

NL
V

Strijd tegen woningnood: 'De tijd vraagt om meer regulering'

19 juni 2019, 10.52 uur · Aangepast 19 juni 2019, 15.30 uur

De problemen op de Amsterdamse woningmarkt zijn enorm. De prijzen stijgen en steeds meer mensen staan in de rij voor een woning.

De gemeente neemt nu een aantal maatregelen om zo veel mogelijk woningen te behouden voor Amsterdammers. Die regels staan in de nieuwe Huisvestingsverordening. Op 1 januari 2020 gaan deze regels in.

Het tekort aan betaalbare woningen in de stad zorgt ervoor dat er nu echt wat moet gebeuren. 'De tijd vraagt echt om meer regulering, meer grip van de gemeente op de woningmarkt', geeft gemeentejurist Stefan Wirken aan in AT5's Amsterdam Informeert.

In deze verordening zijn belangrijke afspraken uitgewerkt, waaronder nieuwe regels voor kamerverhuur en toeristische verhuur.

Plafond aan verkamering
Één van de maatregelen is dat er een plafond aan de verkamering wordt gesteld. 'We gaan een plafond instellen per wijk en ook per gebouw komt er een maximum van 25%', aldus Wirken.

Steeds meer huizen worden gekocht om op te knippen in kamers. Hiervan wordt een groot deel illegaal verhuurd zonder een vergunning. 'We roepen alle eigenaren, die op dit moment kamergewijs verhuren, op om zo snel mogelijk een vergunning aan te vragen', adviseert Wirken.

Bed&Breakfast
Het aantal toeristen in Amsterdam is de laatste jaren explosief gegroeid. Veel huizen van Amsterdammers worden verhuurd aan deze toeristen. De gemeente wil nu voorkomen dat steeds meer woningen deels gebruikt worden als hotel. Vanaf volgend jaar geldt een vergunningsplicht en een quotum per wijk.

De Bed & Breakfasts krijgen een vergunning van 5 jaar. In sommige wijken zijn zoveel Bed & Breakfasts dat ze niet allemaal een vergunning kunnen krijgen. Voor deze  B&B's geldt een overgangsregeling van twee jaar. 

Woonboten
Alle regels die worden ingevoerd voor woningen gaan ook gelden voor woonboten. Woonboten vielen tot nu toe niet onder dezelfde regelgeving.

Bewoners hiervan mogen straks niet langer dan 30 dagen verhuren aan toeristen of moeten beschikken over een B&B-vergunning. 'Woonboten worden net zo goed woningen', zegt Wirken.

Meepraten? 
Meepraten over de woningnood in Amsterdam? De gemeente wil graag je mening horen. Kijk op amsterdam.nl/inspraak Kijk hier naar meer afleveringen van Amsterdam Informeert.