Start van hoofdcontent

Stad

NL
V

Honderden werknemers weggehaald bij megaproject Zuidasdok

17 juni 2019, 14.59 uur · Aangepast 17 juni 2019, 18.29 uur

Een nieuwe episode voor het megaproject bij de Zuidasdok: honderden werknemers zijn naar huis gestuurd. Volgens bouwcombinatie ZuidPlus is hiervoor gekozen omdat de minister versoberingen heeft aangekondigd.

In totaal zijn er zo'n 500 medewerkers ingezet voor het project. Iets minder dan de helft daarvan legt voorlopig de werkzaamheden neer. 'Het gaat vooral om mensen achter de schermen', vertelt een woordvoerder van ZuidPlus, de combinatie van de bouwbedrijven Heijmans, Fluor en Hochtief. 'Zij kunnen wel berekeningen maken, maar zodra de plannen versoberen moeten ze weer opnieuw beginnen.'

Vertraging
Vandaag maakte vakblad Cobouw bekend dat de werkzaamheden voor de ontwerpfase zijn stilgelegd. De berichtgeving werd tegenover AT5 bevestigd door woordvoerder Miranda Post, namens de projectorganisatie Zuidasdok (Rijkswaterstaat, ProRail en de gemeente Amsterdam).

'We hebben een brief ontvangen van ZuidPlus, waarin staat dat een aantal mensen naar huis is gestuurd', vertelt Post. 'Deze werknemers zouden eigenlijk al moeten beginnen aan het definitieve ontwerp, maar het voorlopige ontwerp is nog niet klaar.'

Lees ook: Bouw Zuidasdok gaat weer langer duren en meer kosten

Het project loopt dan ook al behoorlijk wat vertraging op. Zo werd de afronding van de zogenoemde 'herijkingsfase' eerder al uitgesteld tot de zomer. Hierbij houden de aannemers nog eens goed tegen het licht of het megaproject wel uit te voeren is onder de huidige condities. 'ZuidPlus laat de werknemers niet wachten totdat deze fase is afgerond', stelt Post. 

Tijdelijke projecten
Die bijna 250 medewerkers worden daarom tijdelijk ingezet bij andere projecten. De vraag is of ze dan op tijd klaar zijn om hun werkzaamheden bij Zuidasdok te hervatten, zeker als de herijkingsfase al in de zomer afgerond moet zijn. 'Of dit opnieuw vertraging oplevert, kan ik niet zeggen. Dat hangt van meerdere factoren af', stelt de woordvoerder van ZuidPlus. 

Lees ook: Wordt Zuidasdok de nieuwe bodemloze put?

Post beaamt dat. 'We gaan nu weer aan de slag met de nieuwe planning, dan weten we hoe de toekomst eruit gaat zien. Maar we verwachten alsnog deze fase in de zomer af te kunnen sluiten', concludeert Post.

Lees ook: Nieuwe domper voor megaproject Zuidasdok: werkzaamheden worden uitgesteld

Toch is het aannemelijk dat er opnieuw problemen zullen ontstaan bij het project, ook al in deze fase. Zo moet er nog gekeken worden wat de versoberingen, zoals aangekondigd door verantwoordelijk minister Cora van Nieuwenhuizen, precies inhouden. Vervolgens moeten de partijen weer terug naar de tekentafel om die versoberingen door te rekenen. 

Conflict
Volgens Cobouw verlopen de werkzaamheden dan ook niet al te soepel en is er zelfs sprake van een conflict. ZuidPlus ontkent dat stellig. 'Je bent het niet altijd met elkaar eens tijdens zo'n langlopend en groot project, dat is logisch', luidt de reactie van Post. 'Ik zou dan ook niet spreken van een conflict, we zijn nog steeds met elkaar in gesprek.'

Volgens haar gaat de herijkingsfase 'gewoon door'. Morgen gaan de partijen met elkaar in overleg over vervolgstappen.