Politiek

Opnieuw debat over omstreden ontslagvergoeding oud-gemeentesecretaris Van Gils

17 juni 2019, 21.40 uur · Aangepast 21 juni 2019, 09.19 uur

Whatsapp

Een groot deel van de gemeenteraad heeft een debat aangevraagd over de 75.000 euro ontslagvergoeding die oud-gemeentesecretaris Arjan van Gils kreeg. De raadsleden willen meer uitleg van verantwoordelijk wethouder Touria Meliani (Personeel en Organisatie).

Het debat is vandaag aangevraagd door de VVD, Denk, Forum voor Democratie, de Partij voor de Dieren, het CDA, de Christenunie, de Partij van de Ouderen en BIJ1. De partijen vragen zich af of Van Gils vorig jaar niet minder heeft gewerkt dan vooraf was afgesproken. 

Lees ook: Gemeente: 75.000 euro ontslagvergoeding was 'volgens de regels'

Vast contract
Van Gils begon in 2012 als gemeentesecretaris. Hij kreeg toen een vast contract en er werd afgesproken dat hij de functie vijf jaar lang zou vervullen. Die functie werd later nog met een jaar verlengd vanwege de ziekte van toenmalig burgemeester Eberhard van der Laan. Omdat Van Gils een vast contract had en er geen zicht was op een andere functie bij de gemeente, kreeg hij uiteindelijk een ontslagvergoeding.

Hij stopte al op 1 juli 2018 als gemeentesecretaris, maar werd pas op 1 januari 2019 eervol ontslagen. In de tussentijd zou de topambtenaar ingezet zijn voor 'meerdere werkzaamheden in de sfeer van advies en bijstand voor de gemeente Amsterdam', maar daar had de gemeente de uren niet van bijgehouden. Als dat wel was gedaan en hij had minder dan de afgesproken tijd gewerkt, dan was de ontslagvergoeding lager uitgevallen.

Lees ook: Wethouder wil opnieuw kijken naar ontslagvergoedingen topambtenaren: 'Ik vind het heel veel'

'Terechte maatschappelijke verontwaardiging'
Van Gils is sinds maart dit jaar wethouder in Rotterdam. Vorige week moest hij de Rotterdamse gemeenteraad tekst en uitleg geven over de ontslagvergoeding. Oppositiepartijen vonden dat er sprake was van 'terechte maatschappelijke verontwaardiging' en ze vroegen Van Gils het geld terug te storten, maar daar voelde hij niks voor. 

De voormalige gemeentesecretaris vertelde tijdens het debat in Rotterdam dat hij voor 24 uur per week was gedetacheerd als algemeen directeur bij de MRDH (Metropoolregio Rotterdam Den Haag) en daarnaast twaalf uur per week adviezen en coaching gaf aan ambtenaren bij de gemeente Amsterdam. Daarnaast zei hij tussen 1 juli en september 2018 vakantie te hebben genomen. 

Lees ook: 'Topambtenaar kreeg 75.000 euro ontslagvergoeding'

Mailaccount
De Amsterdamse raadsleden vragen zich af of Van Gils daadwerkelijk twaalf uur per week heeft besteed aan coaching en advies. Ze willen in het komende debat horen wie hij heeft geadviseerd en wat die adviezen waren, of hij zijn gemeentelijke mailaccount heeft gebruikt en op welke locatie Van Gils zijn werkzaamheden heeft verricht. 

Ook wijzen ze erop dat hij de eerste twee maanden verlof had. Verder zou hij in oktober en december ook niet voor de gemeente hebben gewerkt en in de overgebleven maanden zouden de door Van Gils beschreven werkzaamheden 'zeer beperkt' zijn geweest. 

Lees ook: Ambtenaren willen niet meer verder met gemeentesecretaris Van Gils

Het debat vindt aanstaande woensdag tijdens de gemeenteraadsvergadering plaats. 

Whatsapp