Start van hoofdcontent

Cultuur

nl

Wordt Zuidoost straks een afstandelijke yuppenwijk?

18 juni 2019, 13.34 uur · Aangepast 18 juni 2019, 15.01 uur

'Niet in Zuidoost, niet in Nieuw-West, niet in Noord.' Dat hoorden makelaars in het verleden vaak als mensen een huis in Amsterdam wilden betrekken. Maar die wijken staan nu voor grote veranderingen. Wordt Zuidoost straks een yuppenwijk? Vanavond is daar een groot debat over.

Gentrificatie
Je kunt het in heel Amsterdam zien. De stad verandert in razend tempo en dat is voor bewoners die er langer wonen soms een lastige ervaring. Gentrificatie heet dat proces, waar nieuwe, relatief vermogende kopers naast de oude komen wonen en ze soms zelfs verdringen.

Gentrificatie kan een wijk doen opbloeien, maar er is een risico aan verbonden. Kan iedereen nog wel in de wijk wonen? Hoe gaat het met de samenhang in de buurt? Nieuwe bewoners hebben namelijk over het algemeen minder binding met hun leefomgeving. 

Debat
In kader van 'We Make The City' bespreken we vanavond de case Zuidoost, in de Bonte Kraai in het stadsdeel. Bewoners die de wijk zien veranderen vertellen over hun ervaringen en delen hun zorgen over de veranderingen die eraan zitten te komen. Daarnaast schuift stedelijk geograaf Fenne Pinkster (UvA) aan. Zij kan vertellen of Zuidoost echt moet vrezen voor de nieuwe rijken of dat het allemaal wel meevalt.

Lees ook: De Week van Kraaiennest: 'Er is veel bezorgdheid in de buurt'

Ook zullen politici en woningcorporatie Rochdale meedoen en hun visie op de toekomst van het stadsdeel geven. Allemaal reflecteren ze op de vraag; hoe blijft Zuidoost leefbaar, divers van samenstelling en behoudt het zijn eigenheid? 

Het Grote Gentrificatiedebat over stadsdeel Zuidoost is vanavond live te zien op AT5 en onze site. Je mag natuurlijk ook langskomen, zolang er stoelen vrij zijn.

Het debat begint om 20.00 uur en wordt om 23.00, op woensdag om 18.00 en zondag om 11.00 uur herhaald.