Cultuur

Genomineerden Amsterdamprijs voor de Kunst 2019 bekend

18 juni 2019, 18.08 uur · Aangepast 19 juni 2019, 09.36 uur

Amsterdams Fonds voor de Kunst
Amsterdams Fonds voor de Kunst

Het Amsterdams Fonds voor de Kunst heeft de genomineerden voor de Amsterdamprijs voor de Kunst 2019 bekendgemaakt. In drie categorieën zijn verschillende kunstenaars of instellingen uit de stad genomineerd; op 15 oktober worden drie prijzen uitgereikt.

In de categorie 'Stimuleringsprijs' zijn beeldend kunstenaar Raquel van Haver, conceptuele club/Sociëteit Sexyland en filmmaker Sam de Jong genomineerd. Het internationaal podiumkunstenfestival Flamenco Biënnale, documentairemaker Aboozar Amini en cabaretier Micha Wertheim maken kans op een prijs in de categorie 'Beste Prestatie'.

Ten slotte vallen ook theatermaker en mimespeler Karina Holla, modeontwerper Fong Leng en choreograaf/directeur van Het Nationale Ballet Ted Brandsen onder de genomineerden. Zij kunnen winnen in de categorie 'Bewezen Kwaliteit'.

Fong Leng laat weten het 'een grote eer' te vinden dat ze genomineerd is. 'En als ik zou winnen, zou dat een nóg grotere eer zijn!' Ook Raquel van Haver is blij: 'Het is wel iets waarvan je denkt van 'wauw'!'

Niet iedereen is echter even enthousiast: cabaretier Micha Wertheim zegt dat zijn eerste reactie vooral een angstige was. 'Ik dacht: oh jee dan moet ik aan dat hele circus meedoen of ik moet het weigeren... gedoe maar ook wel leuk natuurlijk'. Ook vindt hij het goed dat de stad zich inzet om te laten zien dat kunstenaars ertoe doen. 'Daar vind ik niks mis mee om daar een beetje aandacht op te vestigen'.

Diversiteit
NOS-presentator Simone Weimans presenteerde vanmiddag de genomineerden als voorzitter van de Amsterdamprijsjury. Ze stelt: 'Met de keuze voor deze negen genomineerden willen we rechtdoen aan de enorme diversiteit aan genres en excellente makers in onze hoofdstad. Met tomeloze energie, veel vakmanschap en soms relatief weinig middelen maken ze hun werk en leveren ze een buitengewone bijdrage aan cultureel Amsterdam'. 

Ook de directeur van het AFK Annabelle Birnie roemde de genomineerden: 'Ze zetten zich in voor de kunst en cultuur in de stad, met de stad of over de stad. Het DNA van Amsterdam is onlosmakelijk verbonden met hun werk, dat wordt gezien door Amsterdammers en bezoekers tot ver buiten de grenzen van de stad'.

Prijsuitreiking
Wie er uiteindelijk met de prijzen vandoor gaan, wordt onthuld op 15 oktober. De gelukkigen ontvangen 35.000 euro en een schaal van de stad Amsterdam, naar een ontwerp van vormgever Frederik Roijé.