Start van hoofdcontent

Politiek

nl

Nayif hoopt officieel als staatloos erkend te worden: 'Heb nu onbekende nationaliteit'

19 juni 2019, 07.00 uur · Aangepast 19 juni 2019, 09.00 uur

Amsterdammers met een 'onbekende nationaliteit' moeten in de toekomst hulp krijgen bij het verkrijgen van de status 'staatloos'.

De gemeenteraad stemt vandaag over een plan van raadslid Don Ceder (CU) om deze hulp te realiseren. Het voorstel komt als geroepen voor de in Qatar geboren Nayif, die een verblijfsvergunning in Nederland heeft. Hij wordt namelijk beperkt door zijn status als persoon 'met onbekende nationaliteit'.

In de stad wonen ruim tweeduizend mensen met een 'onbekende nationaliteit' die, anders dan mensen met de status 'staatloos', bijvoorbeeld niet kunnen trouwen en niet kunnen reizen. Om deze groep tegemoet te komen, ligt nu een voorstel klaar waar de raad vandaag over stemt.

Lees ook: Hulp voor staatlozen in Amsterdam nabij: 'Meest kwetsbare groep wordt niet beschermd'

Het voorstel zal, indien verwezenlijkt, ervoor zorgen dat de gemeente deze mensen actief gaat helpen bij het verkrijgen van de status 'staatloos', onder meer door contact te leggen met ambassades.

Zwerfbestaan
De in Qatar geboren Nayif hoopt dat het plan er door komt. Normaliter zou hij de nationaliteit van zijn Palestijnse ouders overnemen, maar omdat Palestina niet als staat wordt erkend, heeft hij geen paspoort en heeft hij een 'onbekende nationaliteit'. Nadat hij zijn studie in Qatar afrondde, trok hij naar zijn vriendin in Zweden, maar die relatie werd spoedig beëindigd.

Toen Nayif daarop weer naar Qatar terug wilde, werd hem de toegang tot dat land ontzegd omdat hij Palestijns is. Ook een terugkeer naar Palestina was geen optie, omdat Israël geen gevluchte Palestijnen toelaat. 

Geen zorgverzekering
Inmiddels is Nayif in Nederland terechtgekomen en heeft hij een verblijfsvergunning gekregen. Gelukkig, zou je denken, maar Nayif wordt enorm beperkt door zijn status als persoon met een 'onbekende nationaliteit'. 'Het is moeilijk om deze status te hebben', zegt hij.

Deze beperkingen zouden verdwijnen als Nayif officieel als staatloos erkend zou worden. Eerder lukte het hem niet deze status te verkrijgen, maar hij heeft hoop op dat het hem alsnog gaat lukken, zeker als het voorstel van Ceder binnenkort verwezenlijkt wordt. 

Ceder verwacht dat een meerderheid van de raad vandaag zal instemmen met het plan.