Politiek

Wethouder weet niet of voormalige gemeentesecretaris e-mailaccount gebruikte

18 juni 2019, 21.19 uur · Aangepast 19 juni 2019, 05.23 uur

Whatsapp

Wethouder Touria Meliani (Personeel en Organisatie) kan weinig zeggen over de werkzaamheden die oud-gemeentesecretaris Arjen Van Gils tussen begin juli en januari voor de gemeente heeft uitgevoerd. Dat blijkt vandaag uit antwoorden op vragen van de oppositiepartijen.

Zo is het 'niet geregistreerd' op welke locatie Van Gils tijdens de door hem uitgevoerde werkzaamheden was, hoeveel medewerkers hij heeft gecoacht en hoe vaak die coaching plaatsvond. Ook zijn er geen schriftelijke adviezen gevonden. De voormalige gemeentesecretaris heeft wel zelf een overzicht van zijn werkzaamheden gemaakt, maar de wethouder laat weten dat dat overzicht 'geen status' heeft. 

Lees ook: Opnieuw debat over omstreden ontslagvergoeding oud-gemeentesecretaris Van Gils

Ontslagvergoeding
Van Gils kreeg 75.000 euro ontslagvergoeding mee. De topambtenaar had een vast contract, hij was het halfjaar voordat hij eervol ontslagen voor 24 uur per week gedetacheerd bij de Metropoolregio Rotterdam Den Haag (MRDH) en gaf daarnaast twaalf uur per week 'advies en coaching' bij de gemeente Amsterdam. 

Een groot deel van de gemeenteraad twijfelt echter of Van Gils wel twaalf uur per week voor de gemeente werkte. De uren zijn namelijk, zoals Meliani al aangaf, niet door de gemeente bijgehouden. Als hij inderdaad minder uur aan het werk kwijt was dan was afgesproken, dan zou de ontslagvergoeding lager zijn uitgevallen.

Lees ook: Gemeente: 75.000 euro ontslagvergoeding was 'volgens de regels'

Emailaccount
Raadsleden vroegen de wethouder gisteren ook of Van Gils nog een gemeentelijk e-mailaccount had tussen juli en januari. Meliani schrijft vandaag dat er voor Van Gils een nieuw gemeentelijk e-mailaccount is aangemaakt in juli. 'Of en in welke mate de voormalige gemeentesecretaris dit account heeft gebruikt kan niet met zekerheid worden gezegd.'

Het bekijken van het account zou volgens Meliani ook 'niet leiden tot een andere conclusie, dan dat niet met zekerheid kan worden bepaald welke werkzaamheden en voor hoeveel uur er zijn verricht en of daarmee de contractueel vastgelegde 36 uren per week zijn gewerkt.'

Lees ook: Wethouder wil opnieuw kijken naar ontslagvergoedingen topambtenaren: 'Ik vind het heel veel'

Woensdag vindt er in de gemeenteraad opnieuw een debat plaats over de ontslagvergoeding. 

Whatsapp