Start van hoofdcontent

Stad

nl

Ouders uitgelote scholieren slepen OSVO voor de rechter

19 juni 2019, 09.31 uur

Een groep ouders van leerlingen die zijn uitgeloot voor de middelbare school van hun voorkeur, stapt naar de rechter. Op die manier willen ze bewerkstelligen dat scholen extra plekken creëren voor hun kinderen.

Kinderen die van de basisschool komen, konden hun twaalf 'favoriete' middelbare scholen opgeven. Begin april werd duidelijk dat 98 procent van de kinderen naar een school in hun top 5 terecht konden. Voor 109 scholieren was er echter geen plek op een school uit hun top 12. 

Lees ook: 98 procent op school uit top 5: 'We hebben heel veel leerlingen tevreden gesteld'

De OSVO maakte voor deze kinderen een uitzondering door extra plekken te crëeeren. Zeven scholieren werden na deze uitbreiding handmatig geplaatst, buiten het matchingssysteem om. Dit om aan de plaatsingsgarantie te voldoen.

Voorbijgestreefd 
Dit laatste schiet in het verkeerde keelgat van ouders van twaalf kinderen, die wel geplaatst zijn, maar buiten hun top 8. 'OSVO heeft haar eigen opgelegde regels geschonden door eenzijdig en buiten medeweten kinderen om de regels heimelijk aan te passen', zegt advocaat Esther Sprenkeling, die de ouders juridisch bijstaat. 'Dit allemaal om besluiten te kunnen nemen om aan de plaatsingsgarantie te kunnen voldoen.'

Door deze gang van zaken zijn de twaalf kinderen voorbijgestreefd door leerlingen die in eerste instantie uitgeloot zijn, maar later alsnog met voorrang zijn bijgeplaatst. De kinderen stonden namelijk nog op een wachtlijst voor hun voorkeursschool. 

Extra plekken
De ouders van deze twaalf kinderen willen dat er nu alsnog extra plekken worden gecreëerd op de scholen van hun voorkeur. Het kort geding vindt aanstaande maandag plaats. Ook wordt de lotingsprocedure van dit jaar vandaag of morgen besproken in de gemeenteraad. 

Het is zeker niet de eerste keer dat het lotingssysteem voor ontevreden scholieren en ouders zorgt. In 2017 stapte een groep ouders ook al naar de rechter om openheid over de lotingsprocedure te eisen. 

Lees ook: Ouders van uitgelote Thijmen stappen naar rechter: 'Hij is nergens welkom'