Start van hoofdcontent

Stad

nl

Leerling Calvijn College over eindexamendrama: 'Het heeft me naar de klote gebracht'

19 juni 2019, 16.15 uur · Aangepast 19 juni 2019, 16.49 uur

De 68 gedupeerde eindexamenleerlingen van het Calvijn College kwamen vandaag op school om te horen hoeveel toetsen ze de komende dagen nog moeten inhalen. En dat was voor de meeste leerlingen een zware teleurstelling.

Maar liefst 180 toetsen moeten de komende dagen worden gemaakt. Vandaag kregen de leerlingen te horen dat ze tot zeker 2 juli moeten wachten voordat ze de definitieve uitslag weten. En dat terwijl ze al dagen in spanning zitten. Een van de eindexamenkandidaten vertelt zichtbaar geëmotioneerd dat hij slapeloze nachten heeft gehad. 'De zenuwen waren echt heel hoog', vertelt hij.

Fouten
Bij bijna elk vak ging het mis bij het Calvijn College. Toetsen werden niet gemaakt of cijfers werden niet juist ingevoerd. Hoe de grove fouten konden gebeuren heeft de school nog niet goed voor ogen. De voorzitter van het College van Bestuur, Barbara Dijkgraaf, heeft wel een idee. 'Slordigheid en het niet goed op orde hebben van je examenprogramma en de uitvoering daarvan', zegt ze schuldbewust.

Ze is verantwoordelijk voor de school en steekt daarom ook haar hand in eigen boezem. 'Ik ben als bestuurder verantwoordelijk dat er goed onderwijs wordt uitgevoerd en daar hoort examinering bij dus ik neem die verantwoordelijkheid.' Op de vraag of ze als voorzitter opstapt vanwege dit debacle wil ze nog geen antwoord geven. 

'Iedereen kan fouten maken'
Veel leerlingen nemen het ondanks hun frustratie voor de school op. 'Iedereen kan fouten maken, dus ook onze school', zegt een gedupeerde leerling. Een ander is niet kwaad op de school. 'Ik ben blij dat het opgelost wordt, maar ik had wel beter verwacht'. Hij moet de komende dagen gaan leren voor wiskunde en economie. 'Terwijl ik eindelijk dacht klaar te zijn', zucht hij. De eerste inhaaltoetsen staan woensdag al gepland. 

2 juli
Het blijft dus de komende weken nog heel spannend voor de examenkandidaten. 'Het spijt me dat ik deze leerlingen niet op tijd de uitslag heb kunnen geven. Dat vind ik echt heel vervelend', zegt Dijkgraaf.

Als de AT5-verslaggever voorstelt om voor de leerlingen een groot examenfeest te organiseren als dit allemaal achter de rug is, zegt de bestuurder het daar eigenlijk wel mee eens te zijn. En de examenkandidaten ook. 'Dan wil ik wel 500 snacks en 200 koekjes', zegt een leerling lachend.