Start van hoofdcontent

Stad

nl

Woningnet gaat woningaanbod op huurders afstemmen met behulp van big data

19 juni 2019, 22.44 uur

Om de druk op de woningmarkt te verlichten start Woningnet vanaf vandaag met een pilot waarin data van woningzoekenden op een slimme manier wordt ingezet. De Woningcorporaties Ymere, De Alliantie en Rochdale doen mee aan de proef, die alleen in de regio Amsterdam wordt uitgevoerd.

In Amsterdam zijn zo'n 90.000 huishoudens op zoek naar een sociale huurwoning. Daarvan zijn er 30.000 doorstromers, oftewel mensen die in Amsterdam wonen en willen blijven. Zij laten dus een lege huurwoning achter in de stad.

Door het gebruik van machine learning kan Woningnet van deze groep nu voorspellen hoe interessant zij een bepaalde woning vinden. Variabelen daarin zijn bijvoorbeeld de locatie, het aantal kamers of het aantal vierkante meters.

Matches
Die data worden nu ingezet om zogeheten verhuisketens te creëren. Het idee daarbij is dat minstens twee huishoudens van woning wisselen. Woningnet gaat dus matches creëren tussen huishoudens waarvan de wensen van de één aansluiten op de huidige woning van de ander.

Verhuisketen
Als woningzoekers meedoen aan de pilot en er een mogelijke keten kan worden gevormd, krijgen ze de mogelijkheid om de nieuwe woning te bezichtigen en akkoord te gaan met het aanbod. Als de keten uit een grote groep bestaat kan iedereen tegelijkertijd verhuizen.

Huurders van een sociale huurwoning van De Alliantie, Ymere of Rochdale in de stadsregio Amsterdam, kunnen zich via de website van Woningnet aanmelden om deel te nemen aan het experiment. Er zijn nu al bijna duizend aanmeldingen voor de drie maanden durende pilot.