Politiek

Bomen Oost het zwaarst getroffen door storm, schade Centrum valt erg mee

20 juni 2019, 20.34 uur

Whatsapp

Er zijn vijftig bomen in het Centrum omgewaaid tijdens de beruchte storm van 6 juni. Dat is aanzienlijk minder dan in eerste instantie werd gecommuniceerd.

In de nacht van 5 op 6 juni werd de stad geteisterd door een zware storm, die zijn sporen naliet. Een woordvoerder van de gemeente schatte destijds dat er zo'n 150 omgewaaide bomen in het centrum waren aangetroffen. Dat blijkt nu erg mee te vallen. 

Lees ook: Vooral schade in centrum: 150 bomen omgewaaid, zorgen over nieuwe storm

Er zijn 'slechts' vijftig bomen omgewaaid, blijkt uit de meest recente cijfers. 'Dat verschil vonden wij ook wel opvallend', geeft een woordvoerder van wethouder Laurens Ivens (Openbare Ruimte) toe. 'De storm was destijds pas net geweest en er was nog veel onduidelijkheid.'

Dubbelmeldingen
Bij de schatting zijn veel bomen twee keer of vaker meegenomen. 'Er zijn veel dubbele meldingen geweest. Ook waren een paar omgevallen bomen op de rand van een stadsdeel', zegt de woordvoerder. Die vallen bij de laatste cijfers dus onder een ander stadsdeel. 

De meeste bomen vielen om in Oost, 55 in totaal. In Noord vielen eveneens vijftig bomen om. Opvallend is dat het Amsterdamse Bos helemaal overeind bleef staan. Ook Nieuw-West kwam er goed vanaf: slechts drie bomen begaven het daar. 

Kosten
De storm heeft minimaal 1,3 miljoen gekost. Na de storm moesten de bomen en takken worden opgeruimd. Dat kostte zes ton. Ook heeft de gemeente zichzelf verplicht de omgevallen bomen weer terug planten. Dit zal naar schatting zeven ton gaan kosten.

De schade aan straten en gebouwen is in de kostenberekening niet meegenomen.

Whatsapp