Start van hoofdcontent

Politiek

NL
V

Amsterdammers met schulden in de toekomst sneller geholpen

21 juni 2019, 07.33 uur · Aangepast 21 juni 2019, 09.32 uur · Foto: AT5 / Luuk Koenen

De gemeente heeft afspraken gemaakt met dertig grote schuldeisers om schulden sneller op te gaan lossen. Gemiddeld hebben Amsterdammers straks binnen drie maanden duidelijkheid over hun afbetalingsregeling.

De afspraken zijn gemaakt met bedrijven zoals internetproviders, zorgverzekeringen en incassobureaus. Dat zijn de plekken waar de meeste schulden openstaan. Deze bedrijven gaan in de toekomst op voorhand akkoord met het voorstel dat de schuldhulpverlener doet. Dat er nu niet meer onderhandeld hoeft te worden, scheelt veel tijd. 

'Tijd is je vijand'
'Als je in de schulden zit, is tijd je vijand. Met elke dag dat het langer duurt wordt de stress groter, stijgt je schuld en verdwijnt je zicht op een oplossing. Deze afspraken helpen Amsterdammers om sneller uit de problemen te komen, zodat zij weer perspectief hebben op een schuldenvrij leven', aldus verantwoordelijk wethouder Marjolein Moorman. 

Door de nieuwe afspraken is Amsterdam voorloper in de aanpak van schulden. Gemiddeld hebben mensen met schuld nu binnen drie maanden een afbetalingsregeling. Dat is een maand sneller dan in de rest van het land.