Start van hoofdcontent

Politiek

NL
V

Gemeente trekt 450 miljoen euro uit voor verwaarloosde bruggen en kademuren

21 juni 2019, 07.51 uur · Aangepast 21 juni 2019, 10.19 uur

Het is al een tijd duidelijk dat het slecht is gesteld met kademuren en bruggen in de stad. Na jaren van achterstallig onderhoud komt de gemeente nu met concrete plannen om de komende vier jaar een groot aantal kades en bruggen aan te pakken.

In totaal worden er in de periode tot en met 2023 27 bruggen gerenoveerd, wordt er zo'n 800 meter kademuur vernieuwd en wordt de vervanging van 3800 meter kademuur voorbereid. Totale kosten van het project zijn 450 miljoen euro. Daarvan gaat 185 miljoen euro naar de kademuren en zo'n 265 miljoen euro naar de bruggen. 

De kosten voor de vandaag gepresenteerde werkzaamheden zijn hoger dan het bedrag dat vorige maand -bij de voorjaarsnota - al werd gereserveerd. Toen werd er al een prijskaartje van 289 miljoen euro aan de herstelwerkzaamheden gehangen. 

Lees ook: Voorjaarsnota gemeente: honderden miljoenen naar verwaarloosde infrastructuur

Noodzakelijk herstel
'Dit is een belangrijke stap gericht op de noodzakelijke herstelwerkzaamheden. Met dit programma laten we zien welke werkzaamheden er de komende vier jaar in ieder geval worden uitgevoerd en welke kosten daarmee zijn gemoeid. Naast deze geplande werkzaamheden zullen we uiteraard ook steeds direct ingrijpen waar dat nodig is', aldus verantwoordelijk wethouder Sharon Dijksma. 

Lees ook: Extra geld en veel afsluitingen: gemeente pakt zwakke kades en bruggen aan

Groter actieplan
Dit plan loopt vooruit op het grotere Actieplan Bruggen en Kademuren, dat het college binnenkort gaat vaststellen. Daarvoor wordt op dit moment nog een groot onderzoek uitgevoerd waarbij 850 bruggen en 200 kilometer aan kademuren in kaart worden gebracht.