Start van hoofdcontent

112

nl

Politie toont beelden plofkraak Ganzenhoef: 'Dit is echt gestoord'

22 juni 2019, 13.00 uur · Aangepast 23 juni 2019, 07.28 uur

De politie heeft duidelijke bewakingsbeelden vrijgegeven van de plofkraak op 21 maart bij metrostation Ganzenhoef. Op de bewakingsbeelden is goed te zien hoe een deel van het metrostation wordt weggeblazen door de knal. Mogelijk is één van de plofkrakers gewond geraakt.

'Wat die gasten hier doen, is echt gestoord', zegt politiewoordvoerder Esther Izaks in het AT5-programma Bureau 020. 'De impact is gigantisch. Het metrostation is een aantal dagen dicht geweest. De schade, om het allemaal te herstellen, bedraagt rond de 300.000 euro.'

Enorme tas
Terug naar 21 maart. De twee verdachten slaan toe in de vroege ochtend, rond half vier. De eerste plofkraker die het metrostation binnenkomt, heeft een enorme tas bij zich. Kennelijk in de veronderstelling dat hij met veel geld naar huis gaat. Vrij kort daarop loopt een tweede man naar binnen.

Explosieven installeren
Het is meteen duidelijk dat dit sinistere duo niet komt om een kaartje bij de GVB-automaat te halen. Ze zijn beiden vermomd en dragen een zaklamp op hun voorhoofd. Op de beelden is te zien hoe de één in de weer is met de geldautomaat, de ander focust zich op de meegebrachte explosieven.

Hoe ze de explosieven precies bevestigen, wil de politie niet prijsgeven. Niet veel later rennen de twee naar buiten. Ze installeren zich aan de zijkant van het station, gek genoeg vlakbij de plek waar de geldautomaat zich bevindt. Op straat is het op dat moment nog muisstil.

Oorlogsgebied
Een paar seconden later is het gebeurd. Een enorme explosie met als gevolg: overal glas, hout en toegangspoortjes die worden stukgeslagen. Binnen enkele ogenblikken verandert Metrostation Ganzenhoef in een oorlogsgebied. Tot in de wijde omtrek schrikken mensen wakker van een gigantische knal. Vrij snel daarna stuiven de plofkrakers het metrostation in. Op zoek naar cash. Toch lukt het ze niet om de geldcassettes mee te nemen. Het blijft bij een klein bedrag.

'Mogelijk gewond aan linkerarm'
De man met de rode muts gebruikt na de knal plotseling maar een arm. Mogelijk is hij door de explosie gewond geraakt. 'Op de beelden zien we dat hij vrij gek doet met zijn linkerarm. Die houdt hij op een aparte manier tegen zijn lichaam aan. Wij houden er dus rekening mee dat hij gewond is geraakt. We willen ook graag weten of er mensen zijn die is opgevallen dat vanaf 21 maart iemand ineens een onverklaarbare verwonding heeft gehad aan zijn linkerarm.'

Accu achtergelaten
Tijdens het sporenonderzoeken hebben agenten een accu gevonden waarvan vermoed wordt dat-ie bij de plofkraak is gebruikt. Op de accu staan de handgeschreven cijfers 7 - 12- 18 en twee letters. 'Wij willen graag weten of iemand de accu of het handschrift herkent.'