Stad

NL
V

Twee broers vrijgesproken van poging plofkraak Lambertus Zijlplein ondanks DNA-match

22 juni 2019, 12.24 uur · Aangepast 22 juni 2019, 13.11 uur · Foto: Inter Visual Studio/Lorenzo Derksen

Twee broers (23 en 28 jaar) zijn vrijgesproken van een poging tot plofkraak op 23 oktober 2018 op een geldautomaat aan het Lambertus Zijlplein in Nieuw-West. Ondanks een DNA-match kon niet worden bewezen dat de broers betrokken waren bij de poging.

Bewoners van dertig woningen bij het plein werden in de nacht van 22 op 23 oktober in allerijl door de politie uit hun slaap gehaald. Twee mannen probeerden rond 04.00 uur in de nacht een geldautomaat van ABN-Amro bij de Albert Heijn open te breken. De geplaatste zware explosieven kwamen niet tot ontploffing.

Uit camerabeelden blijkt dat het duo de automaat probeert open te wrikken, waarbij ze elkaar afwisselen. De springstof wordt vervolgens zo ver mogelijk in de automaat ingeduwd. Ze gaan er vandoor als blijkt dat ze de explosieven niet tot ontploffing kunnen brengen.

DNA-match
Op het pakket met explosieven dat op het beeldscherm werd gevonden, is DNA-materiaal gevonden dat matcht met het DNA-profiel van de destijds 27-jarige broer. Omdat het om een verplaatsbaar pakket gaat en niet duidelijk is wanneer zijn DNA op het pakket terecht is gekomen, kan echter niet worden bewezen dat hij bij de plofkraak betrokken is geweest. De verdachte heeft zelf verklaard geen idee te hebben hoe zijn DNA op het pakket terecht is gekomen.

Sporen van derden
'Aan DNA hangt geen kaartje met daarop de datum waarop het is achtergelaten. Dat is relevant. Er is bovendien geen ander bewijs dat hij op het moment van de plofkraak ook daar was. Tot slot zaten er ook sporen van derden op en is niet duidelijk op welk deel van het explosief het DNA is aangetroffen. Al met al niet meer dan terecht dat de rechtbank cliënt vrijspreekt', stelt zijn advocaat Juriaan de Vries in een reactie.

Niet herkend
De 23-jarige broer is eveneens vrijgesproken. Het feit dat het DNA van zijn oudere broer op het pakket explosieven is aangetroffen, roept volgens de rechtbank vragen op over zijn eventuele betrokkenheid bij de plofkraak, maar levert onvoldoende bewijs op dat hij één van de daders is. Bovendien is hij niet herkend op camerabeelden.

De jongere broer is wel veroordeeld tot acht maanden cel en een taakstraf van 80 uur voor een openlijke geweldpleging bij een tankstation in Nieuw-West en omdat in hun gedeelde slaapkamer 12,2 gram cocaïne werd aangetroffen.