Start van hoofdcontent

Ajax

nl

Ajax begint voorbereiding op nieuw seizoen, maar met welke spelers?

24 juni 2019, 09.11 uur

Vandaag begint Ajax aan de voorbereiding op het nieuwe seizoen, met een trainingskamp in De Lutte als aftrap. De selectie is echter nog verre van compleet.

Morgen is de eerste wedstrijd van het jaar, tegen de lokale amateurs van Quick '20. Zaterdag wordt het trainingskamp afgesloten met een duel tegen het Deense Aalborg. De trainingen zijn achter gesloten deuren, de oefenduels zijn wel toegankelijk voor publiek. Twentse Ajacieden zullen toch een beetje teleurgesteld zijn. De meeste grote spelers ontbreken namelijk in de selectie van coach Erik ten Hag. Van de spelers in de selectie hadden alleen Joël Veltman en Klaas-Jan Huntelaar regelmatig een basisplaats afgelopen seizoen. 

Lees ook: Ajax in De Lutte weer terug op vertrouwde grond: 'We zijn met Ajax meegegroeid'

Spelers als Matthijs de Ligt en Daley Blind genieten nog van hun vakantie na interlandverplichtingen in de Nations League. Anderen zijn nog te bewonderen op continentale landentoernooien, zoals de Copa América (David Neres en Nico Tagliafico) en de Afrika Cup (Andre Onana, Hakim Ziyech en Noussair Mazraoui).

Nieuwe sterren
Daartegenover staat dat toeschouwers wel een vrachtlading aan nieuwelingen aan het werk kunnen zien. Sommigen zijn van O-19 en Jong Ajax doorgeschoven ter opvulling, maar anderen grijpen mogelijk hun kans. In De Lutte staan misschien wel nieuwe sterren op. Ryan Gravenberch werd afgelopen seizoen met zestien jaar de jongste Ajax-debutant én Ajax-doelpuntenmaker ooit, maar speelde vooral in Jong Ajax. Met het vertrek van Frenkie de Jong en mogelijk nog andere mutaties op het middenveld zou hij komend seizoen mogelijk meer kansen kunnen krijgen bij het eerste.

Voor veel Ajax-volgers is Brian Brobbey een bekende naam. De zeventienjarige spits is met zijn kracht en snelheid een ware sensatie op De Toekomst en scoorde afgelopen seizoen voor Ajax O-19 maar liefst 30 goals in 28 wedstrijden. De concurrentie is echter groot: Onder meer Lassina Traoré zal vermoedelijk hoger in de pikorde staan. De spits uit Burkina Faso kwam pas een half jaar gelden over van satellietclub Ajax Cape Town, maar maakte veel indruk bij Jong Ajax. In het laatste thuisduel tegen FC Utrecht mocht hij al zijn debuut maken. 

Ook leuk is de plek in de selectie voor Jurriën en Quinten Timber. Inderdaad: een tweeling. 31 jaar na het debuut van de gebroeders De Boer staat er mogelijk dus weer een tweeling zij aan zij in Ajax 1. Net als destijds is de een verdediger (Jurriën) en de ander middenvelder (Quinten). 

Transfermarkt
Ook aankopen Kik Pierie, Lisandro Martínez en Kjell Scherpen zijn voor het eerst mee op trainingskamp. Razvan Marin is er niet bij, hij speelde deze maand nog voor Roemenië. Maar de echt grote aankopen, zoals Dusan Tadic en Daley Blind vorig jaar, moeten nog worden gepresenteerd. 

Lees ook: Afrika Cup, Nations League en Copa América: korte vakantie voor veel Ajacieden

Mogelijk wacht technisch directeur Marc Overmars op het vertrek van een aantal grote namen. Na een ongelooflijk seizoen zijn veel spelers enorm in trek, maar tot dusver vertrok van de sterkhouders alleen Frenkie De Jong. Matthijs de Ligt heeft de clubs letterlijk voor het uitkiezen. Eerst leek het Barcelona te worden, daarna had PSG de beste papieren en nu is Juventus de belangrijkste gegadigde.  

Hakim Ziyech heeft aangegeven pas na de Afrika Cup meer te willen zeggen over zijn toekomst. Ook Van de Beek en Neres doen het goed in de transfergeruchten. Tagliafico, Onana en coach Erik ten Hag blijven zeker bij Ajax. Ondertussen lijkt Quincy Promes nu de belangrijkste kandidaat om Ajax volgende grote aankoop te worden. Martin Odegaard, lang in beeld als opvolger van Ziyech, komt in ieder geval niet. De Noor vertrekt naar Bayer Leverkusen. 

Voorronde Champions League
Wie er ook komt of gaat, Ajax moet zich gaan klaar maken voor een nieuw seizoen. Vrij snel staan de eerste officiële duels alweer voor de deur. Op 13 juli vertrekt de selectie naar Oostenrijk, om daar met een sterkere selectie een tweede trainingskamp te beleggen. Op 27 juli begint het seizoen met de strijd om de Johan Cruijff Schaal, tegen PSV. Een week later volgt in Arnhem tegen Vitesse de eerste wedstrijd van het Eredivisieseizoen en drie of vier dagen later speelt Ajax in de voorronde van de Champions League.