Politiek

Taskforce krijgt jaar de tijd in strijd tegen plofkraken en handgranaten

24 juni 2019, 17.32 uur · Aangepast 24 juni 2019, 18.33 uur

De taskforce die is ingesteld om geweld tegen ondernemers tegen te gaan, krijgt een jaar de tijd om tot een advies te komen.

De taskforce is ingesteld door de driehoek; bestaande uit de burgemeester, hoofdofficier en politiechef. Dat zou nodig zijn, omdat het aantal incidenten met plofkraken en handgranaten sinds 2018 is toegenomen. 

'De risico's voor ondernemers en omwonenden zijn onacceptabel', schrijft burgemeester Halsema in een brief. Daarom krijgt de taskforce vijf taken mee. 

Opdrachten
De eerste opdracht is het in kaart brengen van de problematiek omtrent geweld tegen ondernemers. Vervolgens wordt de taskforce gevraagd om de huidige maatregelen te inventariseren.

Lees ook: Nieuwe maatregelen in strijd tegen plofkraken en handgranaten

Daarna is het de bedoeling dat de mogelijkheden en knelpunten van deze maatregelen inzichtelijk gemaakt worden. Tenslotte doet de taskforce aanbevelingen voor aanvullende maatregelen, om daarna toe te zien op de uitvoering hiervan en daarover te rapporteren. 

Experts
De taskforce bestaat in eerste instantie uit de driehoekpartners. Ook de Belastingdienst en het ministerie van Justitie en Veiligheid kunnen worden gevraagd om hun inbreng. Bij het ontwikkelen van maatregelen schakelt de groep bovendien experts en privé partners in.

Lees ook: Politie toont beelden plofkraak Ganzenhoef: 'Dit is echt gestoord'

Gezamenlijk krijgen ze een jaar de tijd om advies uit te brengen, met mogelijkheid tot verlenging. Na zes maanden komt er alvast een tussenevaluatie.