Start van hoofdcontent

Stad

NL
V

Vanaf weekend toezicht op Leidseplein

6 juli 2009, 17.11 uur · Aangepast 7 juli 2009, 20.55 uur

Bij de taxistandplaats op het Leidseplein staan vanaf vrijdag extra toezichthouders en politieagenten.

Zij controleren met name in het weekeinde tot in de vroege uurtjes of taxichauffeurs zich een beetje gedragen. Dat heeft wethouder Hans Gerson (verkeer) maandag bekendgemaakt. Hij voerde eerder op de dag samen met onder anderen burgemeester Job Cohen en de politie spoedoverleg over de standplaats. Aanleiding was dat zondag een 44-jarige man overleed nadat een 37-jarige taxichauffeur hem daar had neergeslagen.

De extra toezichthouders moeten erop toezien dat de doorstroming van de taxi's verbetert. Ook gaan ze controleren of chauffeurs ritten weigeren of te hoge prijzen vragen. Het extra toezicht blijft zolang als nodig is. De gemeente heeft de Inspectie Verkeer en Waterstaat, die vergunningen van chauffeurs kan intrekken, verder gevraagd meer te gaan controleren.

De wethouder herhaalde dat hij problemen in de branche slechts ,,met één hand op de rug'' kan aanpakken. De gemeente heeft namelijk beperkte middelen en bevoegdheden. Om de situatie echt te lijf te kunnen, is volgens hem een verandering van de taxiwet nodig. De regering is daar al mee bezig, maar de PvdA'er heeft er nog eens op aangedrongen daar haast mee te maken.

Gerson zei te hopen dat de nieuwe wet er eind dit jaar is. Amsterdam gaat voor die tijd al de algemene plaatselijke verordening (apv) aanpassen. Op 1 januari zouden dan al nieuwe regels voor de taxibranche in de hoofdstad kunnen ingaan.

De gemeente wil dat er vanaf die datum zes tot acht taxicentrales zijn, waarbij alle chauffeurs zijn aangesloten. Nu zijn er nog veel zogeheten vrije rijders. Die centrales moeten er dan zelf op toezien dat leden zich aan de regels houden. Gebeurt dat niet, dan kan de gemeente vergunningen intrekken. ,,Dan draaien we de vrije taximarkt deels terug'', legde Gerson uit.

De wethouder zei dat de situatie op de standplaats bij het Centraal Station, een andere beruchte plek als het gaat om het gedrag van taxi's, de afgelopen tijd is verbeterd. Daar is sinds 1 juni al extra en strenger toezicht. ,,Die situatie is nog niet ideaal, maar het werkt'', aldus Gerson.