Start van hoofdcontent

Stad

nl

Een duik in de Sloterplas, ondanks negatief zwemadvies: 'Dat moet je allemaal niet geloven'

24 juni 2019, 21.18 uur · Aangepast 24 juni 2019, 22.05 uur

Veel Amsterdammers zoeken vandaag wanhopig naar een plekje om af te koelen. De Sloterplas blijkt populair te zijn, maar een verfrissende duik in het diepe wordt daar eigenlijk afgeraden. Toch zijn niet alle strandgangers daarvan onder de indruk.

Het negatieve zwemadvies werd ingesteld omdat er een poepbacterie in het water van de Sloterplas zou zitten. 'Dat moet je allemaal niet geloven', werpt een bezoeker tegen. 'Ik zwem hier al 28 jaar en ik ben nog nooit ziek geweest.'

Niet op de hoogte
Andere zwemmers waren bovendien niet op de hoogte van het negatieve advies. 'Ik kijk niet zo vaak op de gemeente site', vertelt een van hen. Hij neemt vervolgens opnieuw een duik in het water.

De poepbacterie wordt ook wel de E-colie bacterie genoemd. Onder normale omstandigheden veroorzaakt de bacterie geen ziekte bij de mens. Bij mensen met een verminderde weerstand, kan wel wel leiden tot klachten van braken, diarree en misselijkheid. 

Troep
Niet alleen de plas is niet zo schoon, hetzelfde geldt voor de omgeving. Overal liggen zakken met afval en de vuilnisbakken puilen uit. 'We komen net aan en zien dat dit een aandachtspunt is', vertelt een gastvrouw van de gemeente. 'We hebben daarom een melding gemaakt en we hopen dat het zo opgehaald wordt.'

Lees ook: Zwemmers niet bang voor blauwalg: 'Ik schrik er niet echt van'

'Een schande', concludeert een van de zonaanbidders. 'Het zit allemaal propvol, je kunt niet eens je vuil weggooien.'