Start van hoofdcontent

Stad

nl

Driekwart Amsterdammers wil verduurzamen maar vreest kosten

26 juni 2019, 21.29 uur · Aangepast 26 juni 2019, 21.48 uur · Foto: Pixabay

Driekwart van de Amsterdammers wil graag overstappen op duurzame energie, maar vreest tegelijkertijd dat zij dit moeilijk kunnen betalen. Dat blijkt uit onderzoek van het bureau Onderzoek Informatie en Statistiek (OIS) naar het draagvlak voor de door het college beoogde energietransitie.

De resultaten werden vanavond gepresenteerd door Jeroen Slot, Hoofd Onderzoek Dienst OIS, tijdens de politieke talkshow Onder Amsterdammers in De Balie. Hierin worden wethouders van het nieuwe college door Amsterdammers en andere genodigde sprekers aan de tand gevoeld over hun belangrijkste dossiers.

Vanavond was wethouder Marieke van Doorninck (Duurzaamheid) te gast om te praten over haar ambitieuze plannen voor de verduurzaming van de stad. Van Doorninck presenteerde vorige week het Amsterdams Klimaatakkoord, waarin staat dat Amsterdam binnen tien jaar de CO2-uitstoot wil halveren en in 2050 klimaatneutraal wil zijn. 

Draagvlak
Een flinke opsteker voor de wethouder is het onderzoeksresultaat over de bereidheid van Amsterdammers om mee te werken aan de transitie. Het feit dat het leeuwendeel van de ondervraagden zegt zich verantwoordelijk te voelen hieraan bij te dragen is tenslotte cruciaal om deze plannen tot uitvoering te kunnen brengen. 

Lees ook: Het Wallengebied groen en duurzaam? 'Als het hier kan, kan het overal'

Gemeentelijke steun
Toch zijn er ook zorgen, bijvoorbeeld over wat bepaalde maatregelen die nodig zijn voor de transitie individuele huishoudens gaat kosten. Zo kost onder meer het nemen van een hoogrendementsketel, zo verwachten veel van hen, toch wel meer geld en moeite dan hen lief is of ze überhaupt kunnen opbrengen. 

Een belangrijke conclusie van het onderzoek is dan ook dat er financiële steun, informatie en advies vanuit de gemeente nodig is om als stad over te kunnen stappen op duurzame energie. Momenteel wordt gewerkt aan de Routekaart Amsterdam Klimaatneutraal 2050, een meerjarenplan om de Amsterdamse klimaatdoelen te halen, die eind 2019 aan de gemeenteraad wordt gepresenteerd.