Start van hoofdcontent

Achtergrond

nl

Agente Angelique loopt jaren na Bijlmerramp PTSS op: 'Maar het is verjaard'

27 juni 2019, 11.58 uur · Aangepast 27 juni 2019, 13.26 uur

Ruim 26 jaar na de Bijlmerramp loopt Angelique Starreveld nog altijd rond met de PTSS (posttraumatische-stressstoornis) die het ongeluk haar heeft opgeleverd. Als één van de eerste politieagenten ter plekke zag ze de losse ledematen liggen en moest ze toekijken hoe mensen uit het raam sprongen om te voorkomen dat ze levend zouden verbranden. Ze vraagt restschade van haar voormalige werkgever, de politie, maar vangt daar bot. De Bijlmerramp zou verjaard zijn.

'Je hoort gegil, gekrijs en je ziet mensen elkaar uit het raam gooien omdat ze anders zouden verbranden. Het was het één of het ander', vertelt Angelique aan NH Nieuws. Ze was één van de eerste hulpverleners die aanwezig was bij de Bijlmerramp en het is haar altijd bijgebleven.

AT5

Ze stopt het trauma, en de andere trauma's die ze oploopt tijdens haar werk als politieagente, ver weg, maar uiteindelijk halen ze haar in. Ze krijgt slaapproblemen en wordt steeds rustelozer. 

Twintig jaar na de Bijlmerramp brengt Angelique een bezoek aan New York. Ze bezoekt het 9/11 Memorial, een museum dat ingericht is om de vliegtuigramp rondom de Twin Towers in New York te herdenken. Daar, terwijl ze kijkt naar de heftige, bekende beelden van mensen die van het gebouw springen om de brand te ontwijken, is ze ineens terug in de Bijlmer. Ze wordt duizelig, begint te trillen en te zweten, en heeft het gevoel dat ze flauw gaat vallen. 

Trauma uitleggen
Angelique zoekt hulp bij het verwerken van haar trauma's, en komt daarvoor bij de politie terecht. Ze is ondertussen geen agent meer - haar PTSS belemmert haar in haar werk. Om die hulp te krijgen van haar voormalige werkgever moet ze haar trauma's tot in detail verantwoorden.

'Ik snap dat als iemand een trauma heeft na een ongeluk met dodelijke afloop je daar je vraagtekens bij zet, maar ik was bij de Bijlmerramp. Dat hoef ik toch niet uit te leggen? Ik kan toch niet de enige zijn?', vraagt Angelique zich af. Ze heeft het gevoel alsof ze moet vechten om erkenning te krijgen voor haar leed en dat gaat erg diep. Angelique is namelijk misschien geen agente meer, maar ze zal in haar hart nooit uit functie zijn. 

Restschade
Angelique krijgt een vergoeding voor eventuele medische kosten die ze na de Bijlmerramp heeft gemaakt via een zogenaamde coulanceregeling, maar vergoeding voor het verlies van haar carriére, zogenoemde restschade, krijgt ze niet. 

De Bijlmerramp is inmiddels ruim 25 jaar geleden. Bekijk hieronder hoe de ramp precies heeft kunnen gebeuren.