Start van hoofdcontent

Stad

nl

Hetere zomers en verouderd netwerk zorgen voor grotere kans op stroomstoringen

29 juni 2019, 07.00 uur · Aangepast 29 juni 2019, 14.39 uur

Nu de zomers warmer worden zullen we vaker last krijgen van stroomstoringen. Dat zegt elektriciteitsnetbeheerder Liander. Bovendien zorgt de manier waarop het net hier is aangelegd ervoor dat tijdens een storing meer huizen zonder stroom zitten dan in andere delen van het land.

'We zien dat de zwakste onderdelen van het elektriciteitsnet uitvallen bij extreme warmte', zegt woordvoerder van Liander Peter Hofland. Oude stroomkabels zijn zo'n zwak onderdeel. Normaal gesproken worden die gekoeld door de grond waar ze in liggen. Door langere periodes van warm weer verdwijnt dat verkoelende effect, en kunnen beschadigingen door bijvoorbeeld graafwerk of ouderdom makkelijker uitgroeien tot kortsluiting.

Oude kabels
Mark Swartsenburg werkt bij Liander en zorgt ervoor dat stroomstoringen zo snel mogelijk verholpen worden. 'Deze kabel is plus veertig jaar oud. Vooral in de binnenstad, het oude gedeelte van Amsterdam, dat ligt helemaal vol met dit type kabel', legt hij uit. Het zijn kabels die storingsgevoelig zijn, zeker bij langere periodes van warm weer.

Lees ook: Stroomstoring op IJburg: GVB zet pendelbussen in

Amsterdam heeft niet alleen één van de oudste elektriciteitsnetwerken van Nederland, maar ook één van de ingewikkeldste. Hier zijn meer huizen op een kabel aangesloten dan in andere plaatsen. Een storing kan daardoor sneller hele wijken plat leggen. Daarnaast is het netwerk onderling verbonden, wat opsporen van een storing moeilijker maakt. Een snelle oplossing is er alleen niet, zegt woordvoerder Peter Hofland.

'Zwakke plekken in de gaten houden'
'We kunnen niet ineens het hele net uit de grond trekken want dan ligt de hele stad plat, omdat alle wegen dan ook open moeten. Dat is ook niet nodig omdat wij continu de zwakke plekken in de gaten houden en daar maatregelen tegen nemen.'