Start van hoofdcontent

Stad

nl

Op deze plekken gaf de eikenprocessierups de meeste overlast

1 juli 2019, 12.58 uur · Aangepast 1 juli 2019, 13.36 uur

Wil je geen last hebben van de eikenprocessierups, dan ben je het beste uit in het centrum. De gemeente heeft een kaart online gezet waarop de meeste overlast van de rups van vorig jaar te zien is. Dit jaar is de overlast op veel plekken nog groter.

De harige rups geniet volop van het warme weer en de milde winter. Dat het beestje je tot wanhoop kan drijven, merkten Theo en zijn dochter bijvoorbeeld. Na het bezoek aan de speelvijver in het Amsterdamse Bos zaten ze helemaal onder de rode jeukende bulten. 'Het is gewoon een drama.'

Ook woonstraten niet veilig
Niet verrassend is dan ook dat de rups zich vooral bij parken bevindt, zo blijkt uit de kaart van vorig jaar. Maar ook sommige woonstraten zijn niet veilig. De minste kans om last te krijgen van de rups heb je in de binnenstad. 

De gehele kaart is hier te zien. Daarbij valt op dat de overlast gigantisch is toegenomen in de loop der jaren. Zo is te zien dat de overlast in het Amsterdamse Bos in de loop der tijd veel groter is geworden. De overlastcijfers van dit jaar volgen na de zomer.

Delen afgesloten
Maar een ding weten we vrijwel zeker: dit jaar is de overlast alleen maar verder toegenomen. Vijf delen van het Amsterdamse Bos zijn onlangs door de gemeente zelfs helemaal afgesloten omdat er een groot aantal nesten werd gevonden. Eerder waarschuwde de boswachter van het Amsterdamse Bos al voor het beestje en stelde de GGD een meldpunt in