Politiek

NL
V

Taxibranche belooft beterschap na weigeren dragqueen Jennifer Hopelezz

3 juli 2019, 15.38 uur · Aangepast 3 juli 2019, 16.03 uur · Foto: API

De Amsterdamse taxibranche belooft beterschap in het aanpakken van discriminatie na een incident vorig jaar tijdens de Pride Amsterdam. Een taxichauffeur weigerde toen dragqueen en Pride Ambassadeur Jennifer Hopelezz mee te nemen.

Om dit soort incidenten te voorkomen tekenden alle Amsterdamse Toegelaten Taxi Organisaties (TTO’s), Uber, ViaVan en Koninklijk Nederlands Vervoer (KNV) vandaag de intentieverklaring 'discriminatievrije taximarkt'. Ook de gemeente en het Meldpunt Discriminatie Regio Amsterdam ondertekenden het document. 

In de verklaring zijn drie maatregelen opgenomen. Zo moeten chauffeurs voortaan altijd op discriminatie worden aangesproken, moeten passende maatregelen worden getroffen bij het signaleren van discriminatie én is er binnen alle partijen die de verklaring hebben getekend iemand aangesteld die de bewustwording onder chauffeurs gaat vergroten. 

'Helaas geen incident'
Jennifer Hopelezz, vorig jaar dus nog slachtoffer, is blij met de ondertekening. 'Dit was helaas geen geïsoleerd incident maar een dagelijkse realiteit voor drags, fetisjisten, transgenders en iedereen die opvalt, en dat veroorzaakt enorme woede in de LHBTQ+ gemeenschap. Ik ben blij dat dit uiteindelijk uitmondt in iets positiefs en hopelijk ervoor zorgt dat taxi's in Amsterdam veilig zijn voor alle inwoners van deze stad.'