Start van hoofdcontent

Misdaad

nl

Holleeder gaat in hoger beroep: 'We zien meer dan genoeg mogelijkheden'

4 juli 2019, 18.30 uur

Hij laat het er niet bij zitten: Willem Holleeder heeft vandaag, op de dag dat hij is veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf, aangegeven dat hij in hoger beroep gaat. 'We zien meer dan genoeg mogelijkheden', zegt zijn advocaat Sander Janssen.

Wanneer dat hoger beroep zal beginnen, is nog onduidelijk. 'Na zo'n lange zitting in eerste aanleg is de gedachte aan een hoger beroep weinig aantrekkelijk', lacht Janssen. 'Maar los daarvan, we gaan nu de zomer in en nemen even wat rust, en daarna gaan we weer met volle kracht verder in de tweede ronde', vervolgt hij. 

Verklaringen van Astrid en Sonja
Holleeder liet vandaag in een schriftelijke reactie weten dat hij voor zijn gevoel 'altijd al gelijk heeft gehad'. Hij doelt daarmee op de verklaringen van zijn zussen, die in zijn ogen leugenachtig zijn. De rechtbank oordeelde vandaag dat die verklaringen wel degelijk als bewijs kunnen worden gezien in deze strafzaak. 'Voor wat Holleeder daarover zegt, hebben wij geen bewijs kunnen vinden in dit dossier', legt persrechter Polly van Dijk uit.

Lees ook: Willem Holleeder veroordeeld tot levenslange gevangenisstraf

Maar volgens Janssen heeft de rechtbank niet genoeg onderzoek gedaan naar waarom de zussen Holleeder deze verklaringen hebben afgelegd. 'Wij hadden willen weten wat er nou precies speelde bij die dames. De rechtbank heeft zich daarover niet laten voorlichten, ze hebben die dames willen geloven. Dat is een keuze', zegt hij daarover.

Lees ook: Willem Holleeder schrijft brief na vonnis

Overwinning voor justitie
Voor het Openbaar Ministerie is de uitspraak van vandaag een overwinning. De rechtbank heeft Willem Holleeder op alle punten veroordeeld. 'Dat is met name een overwinning omdat je in dit soort zaken bijna nooit bij de opdrachtgevers uitkomt, alleen bij de uitvoerenden. Zo zie je maar, je moet een lange adem hebben, maar dan heb je wel het gewenste resultaat', aldus persofficier van justitie Justine Asbroek. 

Bestuderen van het vonnis
Maar voordat de straf onherroepelijk is, volgt er dus nog een hoger beroep. De advocaten van Holleeder - naast Janssen is dat ook Robert Malewicz - zullen Holleeder daar naar alle waarschijnlijkheid ook in bijstaan. Waar zij dan op in zullen zetten, moet nog bepaald worden, Janssen gaf vandaag aan eerst het vonnis van vandaag uitgebreid te moeten bestuderen.