Start van hoofdcontent

Politiek

nl

Gemeente trekt 10 miljoen euro uit voor opvang kwetsbare Amsterdammers

5 juli 2019, 21.27 uur · Aangepast 5 juli 2019, 22.08 uur · Foto: Google Streetview

De cliëntenstop en de beperking op de instroom van de Maatschappelijke Opvang/Beschermd Wonen (MO/BW) voor kwetsbare Amsterdammers is per vandaag beëindigd. Kwetsbare Amsterdammers die vanwege de stop tijdelijk in de 24-uuropvang voor dak- en thuislozen verbleven of op straat, kunnen nu weer instromen op plekken die vrij zijn gekomen.

Dat betekent niet dat de wachtlijst verdwenen is. Volgens wethouder Simone Kukenheim doen steeds meer mensen een beroep op de opvangvoorzieningen en woonbegeleiding dan waarvoor middelen beschikbaar zijn. 'Met de Taskforce die ik recent heb ingesteld, gaan we de ontwikkelingen, bewegingen en veranderingen van de hele opvangketen in kaart én samenhang met elkaar brengen zodat we de goede zorg die we voor kwetsbare Amsterdammers georganiseerd hebben, kunnen blijven bieden', schrijft de wethouder.

Extra trajecten
Met de tien miljoen euro extra vanuit de gemeente en de maatregelen die andere aanbieders, zoals HVO-Querido, Volksbond Streetcorner, het Leger des Heils en Cordaan hebben voorgesteld, kunnen alle huidige trajecten voor woonbegeleiding worden gefinancierd plus 50 trajecten extra. Maar net als in de periode voorafgaand aan de beperkingen zullen er nog steeds wachttijden zijn. 

Begeleiding individueel wonen
In de MO/BW worden de meest kwetsbare mensen opgevangen die (nog) niet volledig zelfstandig kunnen wonen. De ambitie is altijd geweest om steeds meer mensen te begeleiden naar het zelfstandig wonen en daarbij de juiste ondersteuning te geven. De bedoeling was dat er 20% van de 24-uuropvang af te bouwen en meer mensen naar het individueel wonen te begeleiden. Maar door de grote stroom mensen, heeft MO/BW deze grens van 20% overschreden en vormde dat risico's voor de bedrijfsvoering. Om die reden werd er een tijdelijk stop gezet op het toelaten van nieuwe cliënten. Hierdoor stagneerde de doorstroom en kwamen er geen plekken meer vrij voor mensen op de wachtlijsten. Dat gaat nu dus weer langzaamaan veranderen.