Start van hoofdcontent

Stad

nl

Namenmonument mag er komen: vergunningen terecht verleend

9 juli 2019, 09.08 uur · Aangepast 9 juli 2019, 14.11 uur · Foto: Studio Libeskind

Het Namenmonument in het Weesperplantsoen mag er komen. Dat heeft de rechter vanochtend bepaald in een rechtszaak tussen omwonenden, de gemeente en het Auschwitz Comité.

'Het is een pak van mijn hart, nu kunnen de 102.000 slachtoffers eindelijk eer aangedaan worden', zegt initiatiefnemer Jacques Grishaver van het Namenmonument. De bewoners zijn teleurgesteld: 'Helaas heeft de rechter geen waardering gegeven aan het belang van inspraak in deze kwestie', aldus omwonende Petra Catz.

Omwonenden hadden bezwaar gemaakt tegen de komst van het veelbesproken monument. Ze vrezen te veel nadelige gevolgen. Het Namenmonument moet het eerste nationale gedenkteken worden waar slachtoffers van de holocaust met naam en toenaam worden genoemd.

Voorstander Jeroen Krabbé feliciteert initiatiefnemer Jacques Grishaver in de rechtbank

Muren
Het werk bestaat uit verschillende muren waarop de namen komen te staan van 102.000 vermoorde Joden en 220 Sinti en Roma, met geboorte- en sterfdatum.

Lees ook: Mooi eerbetoon werd pijnlijke strijd: rechter buigt zich opnieuw over Namenmonument

Maar omwonenden zagen dat niet zitten. Ze vinden de gedachte erachter mooi, maar de uitwerking niet. Ze vrezen een enorme toestroom van toeristen, bussen en de verkeersproblemen die daarmee gepaard gaan. Ook vinden ze het monument te groot en zijn ze bang dat de grote muren voor donkere plekken en daardoor onveilige situaties zorgen.

Besluit
Ze spanden een zogenoemde bodemprocedure tegen de gemeente aan omdat ze vinden dat de vergunningsprocedure voor de bouw van het monument niet rechtmatig is verlopen. De rechter stelt hen nu in het ongelijk, waarmee de realisatie van het monument een stap dichterbij is gekomen.