Start van hoofdcontent

Stad

nl

Initiatiefnemer Namenmonument opgelucht: 'Die 102.000 namen komen nu weer boven'

9 juli 2019, 13.44 uur · Aangepast 9 juli 2019, 16.52 uur

Voor initiatiefnemer Jacques Grishaver van het Namenmonument is het een pak van zijn hart. Na een jarenlange strijd lijkt het monument ter nagedachtenis aan de mensen die omkwamen tijdens de holocaust er echt te komen. De rechter veegde de bezwaren van omwonenden vanochtend van tafel. Naar verwachting start de bouw 1 oktober.

'Ik heb nog een traantje gelaten net. Die 102.000 namen komen nu weer boven. Die hebben geleefd en die zijn gestorven of vermoord, en die zijn niet verdwenen uit onze omgeving. Daar ging het om; die namen worden nooit meer genoemd. Nu komen ze terug', zegt Jacques Grishaver van het Auschwitz Comité geëmotioneerd.

Lees ook: Namenmonument mag er komen: vergunningen terecht verleend

Bezwaren
Het veelbesproken monument komt in het Weesperplantsoen te staan. Omwonenden hadden bezwaar gemaakt tegen de komst daarvan. Ze vinden de gedachte erachter mooi, maar de uitwerking niet. Ze vrezen een enorme toestroom van toeristen, bussen en de verkeersproblemen die daarmee gepaard gaan. Ook vinden ze het monument te groot en zijn ze bang dat de grote muren voor donkere plekken en daardoor onveilige situaties zorgen.

'Mijn cliënten zijn heel erg teleurgesteld. Het is natuurlijk teleurstellend als je gronden op alle fronten worden afgewezen', zegt advocaat Aletta Blomberg namens de omwonenden. 'Het meest opmerkelijk vond ik toch wel dat de hele toezeggingen over inspraak, dat die kennelijk geen betekenissen hebben in dit recht, althans voor deze rechtbank.'

Lees ook: Mooi eerbetoon werd pijnlijke strijd: rechter buigt zich opnieuw over Namenmonument

Muren
Het werk bestaat uit verschillende muren waarop de namen komen te staan van 102.000 vermoorde Joden en 220 Sinti en Roma, met geboorte- en sterfdatum. 'Ik ben heel blij, heel blij. Er is echt een loden last van mijn schouders gevallen. De uitspraak laat geen enkele ruimte, honderd procent heeft de gemeente Amsterdam gelijk gekregen en kunnen we dus gaan beginnen', zegt Grishaver. Het gedenkteken is naar verwachting in 2021 klaar. Hieronder een uitgebreid interview met de voorzitter van het Auschwitz Comité. 

AT5

Of de omwonenden in beroep gaan tegen de uitspraak is nog niet bekend. Blomberg zegt eerst de uitspraak te willen bestuderen.