Start van hoofdcontent

Politiek

nl

Onafhankelijk onderzoek naar vertrekregelingen topfunctionarissen gemeente

9 juli 2019, 22.00 uur · Aangepast 10 juli 2019, 08.27 uur

Opnieuw blijkt er geen goed overzicht te zijn van het aantal vertrekregelingen dat de gemeente heeft getroffen met topfunctionarissen. Verantwoordelijk wethouder Meliani sprak eerst nog van vijf regelingen, nu blijken dat er toch zes te zijn. Het college maakt zich 'grote zorgen' over deze onduidelijkheid.

De wethouder werd om een overzicht gevraagd, nadat er ophef ontstond omtrent de vertrekregeling van voormalig oud-gemeentesecretaris Arjan van Gils. Hij kreeg een ontslagvergoeding van 75.000 euro, maar het vermoeden bestond dat hij daar niks voor had gedaan. 

Het was de bedoeling dat Van Gils nog 36 uur per week beschikbaar zou blijven voor overige werkzaamheden. Zo zou hij 12 uur per week hebben gewerkt voor de gemeente Amsterdam. Maar daar bleken helemaal geen bewijzen van te zijn. De gemeenteraad vroeg daarom om een debat met Meliani, waarbij de wethouder behoorlijk onder vuur kwam te liggen. 

Lees ook: Wethouder betreurt ‘onhandige communicatie’ in stekelig debat over ontslagvergoeding

Tijdens de discussie werd ook de vraag opgeworpen of zo'n hoge vergoeding überhaupt wel gepast is. Partijen wilden weten of de regelingen herzien moeten worden. Daarom werd de wethouder gevraagd om een overzicht. 

Niet goed gegaan
Op 12 juni informeerde Meliani de gemeenteraad hierover. Toen schreef ze dat er in de periode van 1 januari 2014 tot 1 januari 2019 met in totaal vijf topfunctionarissen een vertrekregeling was getroffen. Nu blijken dat er toch zes te zijn. Daar komt bovendien dit jaar weer een regeling bij.

Daarnaast is de procedure omtrent de regelingen niet helemaal goed gedaan. Zodra functionarissen een bedrag meekrijgen dat hoger is dan 75.000 euro, dan moet het college zich hierover buigen. In twee gevallen is dat niet gebeurd, geeft Meliani toe. 

Onafhankelijk onderzoek
'Hieruit blijkt dat er geen goed overzicht is van getroffen vertrekregelingen binnen de organisatie en dat de regeling als zodanig niet goed is uitgevoerd', schrijft ze. 'Dit baart het college grote zorgen en is aanleiding om onafhankelijk onderzoek in te stellen.'

Lees ook: Wethouder wil opnieuw kijken naar ontslagvergoedingen topambtenaren: 'Ik vind het heel veel'

Een onafhankelijke partij moet daarbij kijken welke vertrekregelingen er precies zijn getroffen, onder welke omstandigheden dat is gedaan en of er volgens de regels is gehandeld. De uitkomst zal meegenomen worden bij het maken van toekomstig beleid. De raad wordt hier eind 2019 over geïnformeerd. 

Wob-verzoek
Meliani was ook nog gevraagd om in te gaan op een Wob-verzoek van De Telegraaf. Daarbij werd inzicht gevraagd in de vertrekregelingen. De gemeente heeft dat verzoek afgewezen omdat de opgevraagde documenten 'naar ons oordeel de persoonlijke levenssfeer van degene om wie het gaat onevenredig raken. '