Stad

Teveel betaalde kosten door omleiding lijn 55 vanaf september terugbetaald

9 juli 2019, 20.30 uur · Aangepast 10 juli 2019, 06.06 uur

Whatsapp

Reizigers op buslijn 55, de tijdelijke vervanger van de Amstelveenlijn, krijgen hun sinds 3 maart te veel betaalde reiskosten terug. Ook wordt het tarief voor de bus die rijdt tussen Amstelveen Westwijk en Amsterdam Zuid, vanaf 5 augustus aangepast.

Reizigers die op saldo en vol tarief reisden kunnen het te veel betaalde geld tussen 1 september en 1 december ophalen bij een kaartautomaat van het GVB. De gehele regeling kost de Vervoerregio zo'n 1,2 miljoen euro.

Meer kilometers
De problemen ontstonden nadat lijn 55 metro 51 begin maart verving. De metro ligt er zeker twee jaar uit omdat de Amstelveenlijn grondig wordt verbouwd. De nieuwe buslijn maakt echter meer kilometers dan de metro en is daarom duurder. Reizigers, die van de lijn afhankelijk zijn, werden gedwongen het duurdere tarief te betalen, tot nu dus.

Uit eerder onderzoek van AT5 bleek dat reizigers door buslijn 55 veel meer geld kwijt zijn. Iemand die vanaf Zuid naar Sachorovlaan in Westwijk reist, is sinds begin maart 49 cent duurder uit dan met de tram. Op de terugweg is diegene 26 cent duurder uit, omdat de bus dan minder om hoeft te rijden.

Lees ook: Amstelveners door bus 55 stuk duurder uit

Tot tachtig cent goedkoper
In overleg met het GVB heeft de Vervoerregio besloten het kilometertarief voor buslijn 55 bij te stellen naar 58 procent van het normale tarief, daardoor zijn saldoreizigers voortaan tot tachtig cent goedkoper uit. Voor 8 procent van de reizigers pakt de verlaging niet gunstig uit. Zij kunnen zich melden bij de klantenservice van het GVB.

Whatsapp