Start van hoofdcontent

Politiek

nl

Halsema: 'Rommeligheid' is reden trage afhandeling Wob-verzoek

10 juli 2019, 14.38 uur · Aangepast 21 december 2021, 08.00 uur · Door Redactie

Burgemeester Femke Halsema zegt dat er geen specifieke reden was om het Wob-verzoek over vertrekregelingen van (top)ambtenaren pas maanden later af te handelen. Ze wil de afhandeling van dit soort verzoeken voortaan zelf in de gaten houden.

Dat zei ze na vragen van VVD-fractievoorzitter Marianne Poot, die opheldering vroeg nadat De Telegraaf ruim een halfjaar moest wachten op antwoorden op vragen over de vertrekregelingen. Poot noemde dat 'slecht en pijnlijk'. Ook vroeg ze of journalisten door het stadsbestuur bewust getraineerd worden.

Lees ook: Stukken over ontslagvergoedingen aan ambtenaren 'vertraagd'

'Het is fijn dat u me de vraag stelt, want dat stelt me in de gelegenheid om die schijn weg te nemen', reageerde Halsema. Ze vond dat de antwoorden 'rijkelijk laat' waren gekomen. 'Daar is geen reden voor. Het was gewoon rommelig. Het heeft heel lang tussen twee diensten gezworven, die heel lang hebben nagedacht wie er verantwoordelijk is.'

Halsema wil ervoor zorgen dat dit niet meer voorkomt. 'Ik wil de volledige lijst van WOB-verzoeken hebben en ga wekelijks na hoe het zit met de afhandeling. (...) We moeten journalisten goed bedienen, het liefst per ommegaande. Er was geen andere reden dan rommeligheid en dat is erg genoeg.'

Lees ook: Onafhankelijk onderzoek naar vertrekregelingen topfunctionarissen gemeente

Halsema beloofde daarnaast later met een reconstructie te komen over de afhandeling van de vragen over de vertrekregelingen. Gisteren bleek uit de antwoorden dat er twee topambtenaren een ontslagvergoeding hadden gehad van meer dan 75.000 euro, terwijl het stadsbestuur daar geen toestemming voor had gegeven. Dat had wel gemoeten. 

Overheidsorganisaties moeten binnen vier weken reageren op Wob-verzoeken. Die termijn mogen ze wel nog met vier weken verlengen als er bijvoorbeeld te weinig tijd is om de informatie te behandelen.