Start van hoofdcontent

Stad

nl

Klimaatverandering zorgt voor meer 'expats': 'Dit is de longribkwal, uit Amerika'

10 juli 2019, 20.02 uur

Niet alleen de eikenprocessierups heeft zich naar de stad begeven. De verandering van het klimaat zorgt ervoor dat de Amsterdamse flora en fauna in rap tempo verandert. Buxusmotten, schubvarens en longribkwallen zijn enkele van de nieuwe indringers. Ongetwijfeld volgt er meer en dat is niet zonder risico.

De longribkwal is één van de vele uitheemse soorten die sinds kort ook in Nederland te vinden zijn. Stadsecoloog Geert Timmermans legt uit: 'Het is afkomstig uit Amerika en heeft warm water nodig. En het gaat hier bijna niet meer vriezen.' Schadelijk voor mensen is de kwal niet, maar hij kan wel het biologisch evenwicht ernstig verstoren.

De schubvaren staat op de Nederlandse Rode lijst van planten als zeer zeldzaam, maar de wettelijk beschermde plant wordt steeds vaker gespot. De sporen zijn vooral afkomstig uit Zuid-Europa. 'Dat zijn er miljoenen, die komen met de lucht mee', weet Geert.

Lees ook: Delen Amsterdamse Bos gesloten vanwege aanwezigheid eikenprocessierups

Dengue en zikakoorts
De varen en longribkwal zijn onschuldig, maar er zijn natuurlijk ook soorten die we hier liever niet zien. Het is aannemelijk dat de tijgermug zich binnenkort definitief vestigt in Nederland. 'Die komt dan mee met vrachtvervoer.'

De kans is extra groot dat de mug straks als eerst blijft hangen in de stad, omdat het hier warmer is dan elders in Nederland. De gebouwen slaan namelijk warmte op en stralen die warmte weer uit. Geert: 'Het is een soort steenkachel. Amsterdam is de voorbode voor wat er later in heel Nederland te zien is.'

De tijgermug kan onder andere dengue en zikakoorts overbrengen.