Politiek

Veel gekibbel tijdens eerste bijeenkomst toekomst Wallen, maar betrokkenen willen er wél uitkomen

10 juli 2019, 23.00 uur · Aangepast 11 juli 2019, 07.20 uur

Whatsapp

Honderden sekswerkers, raamexploitanten, buurtbewoners, ondernemers en andere belangstellenden waren vanavond in het Compagnietheater samen om te praten over de Wallenscenario's van burgemeester Halsema. Er waren nog veel uiteenlopende meningen en af en toe waren de discussies stevig: maar betrokkenen zeggen er toch samen uit te willen komen.

Halsema presenteerde vorige week vier scenario's voor de Wallen. Het eerste idee was om alle gordijnen te sluiten, het tweede om de werkplekken deels te verplaatsen, het derde om alle werkplekken te verplaatsen en het vierde om de prostitutie juist uit te breiden. 

Lees ook: Minder ramen, verplaatsen of nieuwe sekswerkplekken; Halsema lanceert Wallenscenario’s

Wat de stad gaat doen? Dat zegt Halsema samen met de stad te willen bepalen. De aftrap van de gesprekken met de stad was vanavond in het theater aan de Kloveniersburgwal. Drie weken geleden geboekt door de gemeente, en vandaag al helemaal afgeladen vol. Met mensen én veel uiteenlopende meningen.

Massatoerisme
Over één ding waren alle aanwezigen het wél eens: het massatoerisme in Amsterdam is de voornaamste oorzaak van de problemen in de historische binnenstad. Maar of en wat daar aan moet gebeuren? De één pleitte voor een verbod op Airbnb, de ander vindt dat de 'low-budget' toerist uit de stad moet worden geweerd en weer een ander merkte op dat de meeste sekswerkers werken met toeristen en dus hun boterham verdienen aan het toerisme.

AT5

Halsema scoorde direct bij de aftrap van de avond punten in de zaal. 'Overlast wordt niet veroorzaakt door sekswerkers, sekswerkers hebben juist last van het toerisme', zei de burgemeester. Ze kreeg luid applaus van de sekswerkers die in grote getale aanwezig waren. Al snel volgde nog een applaus voor Halsema. Ze hamerde op het feit dat de buurt ook leefbaar moet blijven voor bewoners. Die groep was zeer content met deze opmerking en schoof dat ook niet onder stoelen of banken.

Lees ook: Onderzoek: steeds meer Amsterdammers klaar met de Wallen

Maar met beide applausen voor Halsema werd direct ook het grootste pijnpunt voor de gemeente blootgelegd. Sekswerkers willen namelijk meer ramen, en veel buurtbewoners willen minder overlast: of dat bereikt kan worden met de wens van de sekswerkers is nog maar zeer de vraag. Halsema was zich zeer bewust van de tegengestelde belangen: 'U krijgt niet allemaal uw zin. Ik beloof wel dat we heel serieus met u in gesprek gaan. We nemen uw ideeën heel serieus', zei ze.

Vanuit de zaal was er ook veel kritiek op het beleid van de gemeente. 'Als toerisme het probleem is, waarom zijn er dan 1100 vergunningen aan gidsen gegeven?', vroeg iemand zich af. Een ander: 'Waarom werkt de gemeente allemaal scenario’s uit als de optie handhaven nog niet eens geprobeerd is?'

Gejoel tegen buurtbewoners 
Voornamelijk de sekswerkers lieten zich horen op het moment dat buurtbewoners hun onvrede over de drukte in de binnenstad uitten. Meermaals werd er luid gejoeld in de zaal en konden buurtbewoners amper uitspreken. 'Sorry, mag ik ook even wat zeggen? Ik ken de buurt ook heel goed’, beet een vrouw van zich af. Iemand anders: 'Als jullie (sekswerkers, red.) zeggen dat sekswerkers te snel gestigmatiseerd worden als slachtoffer, stigmatiseer buurtbewoners dan ook niet te snel als klagers.'

Lees ook: Halsema: snel maatregelen om situatie op de Wallen te beheersen

Ook Halsema was dit sentiment tegen de buurtbewoners opgevallen. 'Buurtbewoners moeten ruimte hebben om te kunnen vertellen hoe moeilijk ze het hebben', zei ze. 

Ondanks de heftigheid tijdens de discussies in de zaal bleek na afloop vooral het gevoel van er samen uit te willen komen te overheersen. 'De bewoners staan inderdaad nog tegenover de ondernemers', analyseerde raamexploitant Masten Stavast, maar: 'Daar moet verandering in komen.' Zijn zoon Dave vult hem aan: 'Ik hoop dat we er samen uitkomen. Dit is een eerste stap: er wordt voor het eerst naar sekswerkers geluisterd. Het is een goed begin. Er moet een oplossing voor iedereen komen.'

'Respect hebben voor elkaar'
Halsema nam de tegenstelling tussen belanghebbenden ook waar, vertelde ze in de hal van het theater. 'Er moet een zeker respect voor elkaar zijn. Het kan niet zo zijn dat sekswerkers en exploitanten zeggen ''Als jullie het hier niet meer fijn vinden, dan ga je maar ergens anders wonen'', dat kan natuurlijk niet.'

Hoe de partijen meer naar elkaar toe moeten komen? 'Door met elkaar in gesprek te gaan komen we mogelijk op een middenweg uit. Dat gesprek moet niet alleen nu plaatsvinden, maar in elke stap van het proces', vindt Velvet December van belangenvereniging voor sekswerkers PROUD.

Lees ook: GroenLinks over Wallenscenario's Halsema: 'Er moeten meer plekken bij'

Twee uur was er uitgetrokken om de discussies vanavond te voeren: maar dat bleek onvoldoende. Vrijdag is er nog een avond. Ook weer in het Compagnietheater. Ook gaat er deze zomer een verkenner van de gemeente in gesprek met betrokkenen op de Wallen. In het najaar moeten er twee concrete scenario's zijn uitgewerkt. Of de belanghebbenden eruit gaan komen? 'We gaan het zien. We zijn net begonnen', besluit Halsema.

Whatsapp