Start van hoofdcontent

Stad

nl

'Gemeente is tientallen miljoenen kwijt aan financiële problemen bij AEB'

10 juli 2019, 20.18 uur · Aangepast 10 juli 2019, 20.36 uur

De gemeente zou tientallen miljoenen moeten uittrekken om te voorkomen dat het Afval Energie Bedrijf (AEB) wegens financiële problemen moet sluiten.

Dat meldt De Telegraaf vanavond. De gemeenteraad zou vanochtend met spoed bijeen zijn gekomen om in het geheim over de situatie te worden bijgepraat.

Lees ook: Afval Energie Bedrijf (AEB) legt afvalverbranding grotendeels stil

Verbrandingslijnen stilgelegd
Vorige week kondigde het AEB 'drastische maatregelen' aan. Vier van de zes verbrandingslijnen werden stilgelegd om de veiligheid van werknemers te waarborgen. Dat besluit zou, naar nu blijkt, 'grote financiële gevolgen' hebben. 

De miljoenen van de gemeente zouden onder meer nodig zijn omdat het AEB honderden miljoenen euro's heeft geleend bij banken en bij de gemeente. Gevreesd wordt dat AEB het geld niet meer kan terugbetalen. 

Lees ook: Opgetogen sfeer bij AEB ondanks gedwongen ontsmetting

Onder toezicht
Sinds februari van vorig jaar staat het bedrijf onder toezicht door de Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied wegens zorgen om de veiligheid. In 2017 brak er bij het AEB maar liefst vijf keer brand uit

De gemeente wil vanwege de afgesproken geheimhouding niet op de financiele problemen reageren. Wel zegt een woordvoerder tegen de krant dat er rekening wordt gehouden met 'alle scenerio's', waaronder 'het tijdelijk stopzetten van de afvalverwerking'.