Stad

Minister Slob: 'Bestuur moet weg, dan kan Haga open blijven', bestuur niet van plan op te stappen

11 juli 2019, 09.03 uur · Aangepast 12 juli 2019, 06.49 uur

Whatsapp

Leerlingen van het Haga Lyceum kunnen volgend jaar gewoon naar school als het huidige bestuur vervangen wordt. Het oude bestuur moet vóór 5 september zijn taken en bevoegdheden hebben overgedragen aan een interim-bestuur. Dat bestuur moet de onderwijskwaliteit, het bestuurlijk handelen en de financiën op orde brengen.

De onderwijsinspectie geeft in het rapport dat vandaag openbaar is gemaakt, aan dat ze er geen vertrouwen in hebben dat het huidige bestuur de geconstateerde tekortkomingen gaat wegwerken. De school heeft een aantal herstelopdrachten gekregen die onder een interim-bestuur moeten worden uitgevoerd. Het nieuwe bestuur moet in de eerste weken van het nieuwe schooljaar bekend zijn. 

Lees ook: Kritisch rapport over Haga Lyceum mag gepubliceerd worden van rechter en staat meteen online

Wanbeheer
De Onderwijsinspectie beticht het schoolbestuur van wanbeheer, dat schadelijk is voor de school en de leerlingen. Het gaat hierbij om financiël wanbeheer waarbij directeur Soner Atasoy zichzelf zou verrijken. Ook is het burgerschapsonderwijs onvoldoende. Daarnaast neemt het bestuur geen afstand van personen met een omstreden reputatie. Er zijn geen aanwijzingen gevonden dat het onderwijs een slafistisch karakter heeft. 

Opstappen
Minister Slob van onderwijs heeft een brief naar het bestuur gestuurd waarin ze hen sommeren op te stappen. Als het bestuur hier geen gehoor aan geeft, kan de minister de financiering van het Haga Lyceum stopzetten. Ook heeft Slob een brief naar de ouders/verzorgers gestuurd om hen te informeren. Het bestuur onder leiding van Soner Atasoy is overigens niet van plan om op te stappen en gaat in hoger beroep tegen het vonnis van de voorzieningenrechter van vandaag. 

Niet juist
'De rechter zegt dat de inspectie behalve het beoordelen van de onderwijskwaliteit ook gaat over het bevorderen van burgerschap en sociale integratie, maar dat is niet juist', zegt Wouter Pors, de advocaat van de school tegen AT5. Ook is er geen sprake van financieël wanbeleid, dat kunnen we aantonen.' Ook gaat schooldirecteur Soner Atasoy met zijn bestuur bezwaar aantekenen tegen de eis van de minister om op te stappen. 'Zonodig gaan we ook daar een rechtszaak over voeren', zegt Pors. 'De meeste ouders staan vierkant achter dit bestuur.'

Whatsapp