Politiek

Stadsbestuur: 'Afvalbedrijf niet in controle over de arbeidsveiligheid in fabriek'

11 juli 2019, 11.30 uur · Aangepast 11 juli 2019, 13.14 uur

Whatsapp

Er zijn grote problemen bij de afvalverwerker van de stad, het Afval Energiebedrijf Amsterdam (AEB). De problemen zijn zo groot dat het bedrijf zelf heeft moeten concluderen dat het 'niet in controle is over de arbeidsveiligheid in de fabriek'. Het stadsbestuur heeft daarvan kennis genomen.

Wethouders Kock en Van Doorninck laten dat vandaag weten in een reactie. Om die veiligheid van medewerkers, het proces en de veiligheid voor de omgeving weer te kunnen waarborgen is de afvalverbranding teruggebracht van zes naar twee verbrandingslijnen. 'Voor de gemeente heeft veiligheid van iedereen die in Amsterdam werkt, woont en verblijft de hoogste prioriteit', schrijft het stadsbestuur in de reactie.

Jarenlang achterstallig onderhoud
De Omgevingsdienst is direct geïnformeerd over de problemen. Het AEB stond al onder verscherpt toezicht van de dienst die het bedrijf ook al maatregelen oplegde vanwege 'jarenlang ernstig achterstallig onderhoud'. In 2017 brak er bij het AEB maar liefst vijf keer brand uit. De Omgevingsdienst is gevraagd om te inventariseren wat er op korte termijn nodig is om de meest acute problemen op te lossen.

Naast het waarborgen van de veiligheid is het volgens Kock en Van Doorninck belangrijk dat de diensten van het AEB zoveel mogelijk doorgang kunnen vinden. Zo zorgt het bedrijf niet alleen voor de afvalverwerking van de stad, maar ook voor de warmtelevering (stadswarmte) aan Westpoort Warmte.

Stopzetten afvalverwerking
Bewoners van de stad moeten zo weinig mogelijk last hebben van de problemen. Maar er wordt wel rekening gehouden met alle mogelijke scenario's, waaronder een verlaagde capaciteit van het AEB en zelfs het stopzetten van de afvalverwerking. De verwerking van bedrijfsafval zou al gedeeltelijk zijn stopgezet.

Gisteravond werd bekend dat de problemen bij het AEB waarschijnlijk tientallen miljoenen euro's gaan kosten. Het bedrijf zou grote schulden hebben bij banken en bij de gemeente zelf.

Whatsapp