Stad

Wallenbewoner Bert heeft z'n eigen aanpak: 'Ik schop ze eruit'

11 juli 2019, 14.15 uur · Aangepast 11 juli 2019, 15.41 uur

AT5

Het is een van de meest gefotografeerde plekken van de stad: de Guldehandsteeg. Grenzend aan de drukke Warmoesstraat is dit korte steegje een oase van rust, misschien wel dankzij Bert Buschbach.

Buschbach is naast chef-kok bij restaurant De Compagnon tevens bewoner van de steeg en wordt daarom ook wel de burgemeester van de steeg genoemd. En deze burgemeester heeft een vrij directe aanpak als het gaat om het bewaren van de rust.

De afgelopen dertig jaar heeft Buschbach verschillende soorten drukte meegemaakt. Eerst waren het drugsverslaafden en dealers, nu zijn het de toeristen die de rust verstoren. Buschbach: 'Op een of andere manier denken mensen dat in Amsterdam, en helemaal in het Centrum, alles mag: drugsgebruik, herrie schoppen, dingen slopen. Dat willen we natuurlijk niet in de buurt, daar treed ik tegen op'.

Hoe dat optreden eruit ziet? 'Ik vraag of ze niet helemaal jofel zijn, wieberen! Dan staan ze je aan te kijken zo van dat bepaal ik zelf wel. Nee, dat bepaal ik. Ik schop ze eruit', aldus Buschbach. 

Bekijk de hele aflevering van de Straten van Amsterdam hier

 

Meer Straten van Amsterdam?
Al meer dan duizend keer klopte De Straten van Amsterdam aan bij Amsterdammers. Dat deden we door heel Amsterdam. Op onderstaande kaart zie je waar we allemaal geweest zijn!