Politiek

Raad akkoord: stad investeert 1,6 miljard in vier jaar

11 juli 2019, 19.20 uur

Whatsapp

De gemeente zal de komende jaren forse bedragen gaan investeren op het gebied van klimaat en leefomgeving. In totaal is er voor de komende vier jaar 1,6 miljard euro mee gemoeid. Vandaag ging de gemeenteraad akkoord met de plannen die al werden voorgesteld in de voorjaarsnota.

Amsterdam gaat de knip trekken voor een klimaatfonds (150 miljoen euro) waarin wordt toegewerkt naar een stad die veel minder moet gaan uitstoten. De stad moet op langere termijn van het gas af en auto's die op benzine rijden worden bijvoorbeeld vanaf 2030 niet meer toegestaan. Tegen die tijd zou de uitstoot van CO2 met meer dan de helft moeten zijn teruggedrongen.

Lees ook: Verbod op benzine-auto's: 'mooi plan' of 'rigoureus en drastisch'?

Er wordt 289 miljoen euro geïnvesteerd om kades en bruggen aan te pakken. De staat daarvan is in veel gevallen erbarmelijk. 

Lees ook: Binnenvaart boos om slechte staat bruggen: 'Amsterdam moet verantwoordelijkheid nemen'

Ook gaat er honderd miljoen extra naar zorg en jeugdzorg en twintig miljoen gaat naar een project om Amsterdammers die geen werk hebben te begeleiden naar een baan. 

Lees ook: Gemeente trekt 20 miljoen uit voor nieuwe aanpak werkloosheid: 'Wij willen het landelijk gemiddelde verslaan'

Niet alle partijen stonden achter de voorjaarsnota. De grootste oppositiepartij, de VVD, stemde tegen omdat er bijvoorbeeld ook geld wordt geïnvesteerd in opvang voor ongedocumenteerden. 'Niet onze keuze', zei fractievoorzitter Marianne Poot daarover. 

Lees ook: Dit zijn de zes plekken waar ongedocumenteerden worden opgevangen

Whatsapp