Politiek

Terugblik op één jaar Halsema: 'Goed gedaan, met een paar beginnersfoutjes'

12 juli 2019, 10.45 uur · Aangepast 12 juli 2019, 11.41 uur · Foto: AT5 / Luuk Koenen

Whatsapp

Femke Halsema is precies een jaar burgemeester van Amsterdam. Wat voor jaar heeft ze beleefd? En hoe heeft ze zich staande gehouden tijdens verschillende hoogte- en dieptepunten die dit jaar aan de stad voorbijtrokken?

Politiek verslaggever Ronald Olsthoorn blikt samen met Amsterdammers en Stopera-volgers Martijn de Greve en Fatima Elatik terug op de eerste twaalf maanden van Halsema's burgemeesterschap. 

Eén jaar Halsema op AT5
Lees ook het profiel Eén jaar Femke Halsema: een politicus die burgemeester moest worden.

Vrijdagavond is er op AT5 uitgebreid aandacht voor het afgelopen jaar in Het Gesprek met de Burgemeester.

Zware thema's
Een jaar waarin grote thema's niet schaars waren. Een aanslag op CS, handgranaten, plofkraken, maar ook een 'nationale rel' na Halsema's uitspraak over het boerkaverbod. Op dit laatste onderwerp was ze niet foutloos, meent De Greve. 'Haar verwoording, dat was een beginnersfout.'

Maar het algemene beeld van Halsema is goed, menen beide volgers. 'Vergeet niet dat je moet werken met een nieuwe gemeenteraad, een nieuwe korpschef én een relatief nieuwe officier van justitie bijvoorbeeld. Ik heb begrepen dat er een goede onderlinge relatie is. Zelf in dit jaar is ze voortvarend aan de slag gegaan, heel knap', oordeelt Elatik. 

Whatsapp