Misdaad

Rechtbank: Benaouf A. moet vier jaar langer zitten

12 juli 2019, 14.41 uur · Aangepast 12 juli 2019, 15.03 uur

Whatsapp

De Amsterdamse crimineel Benaouf A. komt voorlopig nog niet vrij. De rechtbank heeft hem ruim vier jaar extra celstraf opgelegd vanwege de verijdelde poging per helikopter te ontsnappen uit de gevangenis in Roermond.

A. werd in 2016 in hoger beroep veroordeeld tot 12 jaar cel voor witwassen en de betrokkenheid bij de liquidatie van een andere Amsterdamse crimineel Najeb Bouhbouh in Antwerpen. 

A. zit sinds zijn arrestatie in 2013 vast en zou in principe volgend jaar, na het uitzitten van twee derde van zijn straf, vrijkomen. Maar daar komt nu nog ruim vier jaar bovenop, omdat de rechtbank ervan overtuigd is dat hij zelf verantwoordelijkheid droeg voor de groots opgezette bevrijdingsactie uit de gevangenis in Roermond in 2017.

Lees ook: Tot 2,5 jaar cel voor mislukte helikopterbevrijding Benaouf A. 

Een Colombiaanse piloot was gestrikt voor de bevrijding en de bedoeling was om A. met een gekaapte helikopter op te pikken van de luchtplaats van de gevangenis. Na een tip van een oplettende medewerker van het helikopterverhuurbedrijf greep de politie in. Arrestatieteams wisten de ontsnappingspoging te verijdelen. 

Na zijn arrestatie op de luchtplaats bleek dat A. een telefoon bij zich droeg waarmee hij enkele momenten daarvoor nog had gecommuniceerd met een van de bevrijders. Ook werd in zijn cel een plattegrond van de luchtplaats gevonden samen met een notitieblok met telefoonnummers van de criminelen die hem moesten bevrijden. 

Vanwege deze ontsnappingspoging wilde het Openbaar Ministerie (OM) absoluut voorkomen dat A. volgend jaar vrij zou komen. De rechtbank oordeelde vandaag in het voordeel van het OM. 

Whatsapp