Start van hoofdcontent

Stad

nl

Anderhalve maand geen trams naar Amstelveen door 'gigantische operatie'

13 juli 2019, 19.44 uur

De tramlijnen 5 en 6 tussen Amsterdam Zuid en Busstation Amstelveen zullen vanaf morgen er bijna anderhalve maand uit liggen. In die tijd wordt het spoor van Buitenveldert tot en met het Stadshart helemaal vernieuwd. De werkzaamheden duren tot 26 augustus.

In plaats van de tram, rijdt bus 45 dan tussen Amsterdam Zuid en het busstation. Zeven dagen per week zal er vanaf 7 uur 's ochtends tot 23 uur 's avonds worden gewerkt, plus nog een aantal nachten. Tijdens de werkzaamheden zullen meer dan 1000 medewerkers bezig zijn. 

Lees ook: Extra overlast verwacht bij ombouw Amstelveenlijn

Opgave
De opgave is dan ook groot. Er worden onder meer twee ongelijkvloerse kruisingen bij Kronenburg en Zonnestein aangelegd. Daarvoor moet het spoor worden verwijderd, de bouwkuipen gegraven, betonwerk uitgevoerd en het spoor en perrons weer worden aangelegd.

Ook worden de haltes vanaf Buitenveldert tot het Stadshart compleet vernieuwd. Het perron wordt overal weggehaald en vervangen door lage perrons, die geschikt zijn voor de nieuwe laagvloerse trams.

Overlast automobilisten
Behalve reizigers in het openbaar vervoer zullen ook automobilisten in het gebied overlast ervaren omdat de rijstroken van de Beneluxbaan en de Buitenveldertselaan worden teruggebracht van twee naar één. 

Lees ook: Tijdelijke spitstram 6 moet drukte tussen Amstelveen en Zuid opvangen

Volgens de aannemer is het project in zes weken voor Nederlandse begrippen 'een gigantische operatie'. Op 26 augustus zullen de eerste trams weer rijden.