Whatsapp

Stad

Centrum geteisterd door bergen afval: 'Het is een ramp'

15 juli 2019, 18.09 uur · Aangepast 16 juli 2019, 07.14 uur

Bergen met afval en opengereten vuilniszakken met stinkend zwerfvuil eromheen. Wie maandagochtend in het oude stadscentrum was kon er niet omheen. Volgens de buurt is het elke dag raak en wordt het alleen maar erger.

Voornamelijk in de Oude Hoogstraat lag een enorme berg rotzooi. Volgens bewoners en ondernemers is dit op de ophaaldagen, maandag en donderdag, vrijwel altijd het geval. 'Het is zo erg. Ik vind het erg voor onze zaak, maar ook voor het historische 'Kleinste Huis van Amsterdam'. De gemeente moet hier echt iets aan doen', zegt een patatboer.

Ook toeristen weten niet wat ze zien en zetten de hopen afval op de foto. 'Het nogal choquerend, als ik eerlijk ben', zegt een man uit Hongkong. 'Ik dacht dat het bij ons vies was, maar dit is echt erg.' 

Een terugkerend probleem
Het probleem speelt echter niet alleen in de Oude Hoogstraat. Wie een korte wandeling maakt, komt om de haverklap weer een stapel vuilniszakken tegen. Dit tot grote frustratie van bewoners, die menen dat dit al maanden speelt. 'Het neemt zo ongelofelijk veel toe', weet een bewoonster. 'Het is gewoon een beetje een ramp aan het worden.'

Bewoners en ondernemers hopen dat het stadsdeel met een oplossing komt voor de steeds terugkerende hopen vuil. De één denkt dat de reiniging vaker langs moet komen, de ander stelt voor speciale containers voor de horeca te plaatsen. Maar welke maatregelen er ook worden genomen, de buurt hoopt vooral dat er snel iets gebeurt. 

Illegaal gedumpt
Stadsdeel Centrum laat weten dat al het vuil in de Oude Hoogstraat bedrijfsafval is dat daar illegaal is gedumpt. 'Het is ontzettend asociaal dat een bedrijf niet betaalt voor dit afval, maar de buurt en de gemeente hiermee opzadelt', zegt een woordvoerder. Handhaving gaat onderzoeken wie hiervoor verantwoordelijk is, zodat er boetes uitgedeeld kunnen worden. 

Whatsapp