Start van hoofdcontent

Stad

nl

Explosief aangetroffen bij Oudezijds Voorburgwal

15 juli 2019, 20.15 uur · Aangepast 15 juli 2019, 21.37 uur

In het water bij de Oudezijds Voorburgwal is vanavond een explosief aangetroffen. De straat in het centrum is daarom afgezet. 'Een stukje omrijden graag!', schrijft de politie.

Magneetvissers deden de opvallende vondst aan het begin van de avond. Volgens een woordvoerder van de politie gaat het om een 8.8 Duitse granaat uit de Tweede Wereldoorlog. 

De Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) gaat het explosief nu tot ontploffing brengen.

Lees ook: Magneetvisser haalt explosief uit water Houtmankade

Eerder was het nog onduidelijk om wat voor explosief het ging. 'Het voorwerp op de foto mag dan misschien op een verroest Amsterdammertje lijken, maar het vermoeden bestaat dat magneetvissers mogelijk een oud explosief hebben gevonden', schreef de politie. 

Twee uur vast
Fenna zat te eten in een restaurant aan de Oudezijds Voorburgwal en zag dat twee jongens aan het magneetvissen waren. 'Ze hadden iets gevonden wat niet de bedoeling was. Het duurde lang voor de explosievendienst er was. Zij hebben de bom uit het water gehaald, op de kant bekeken en meegenomen.' Ruim twee uur lang mocht niemand in of uit het restaurant. Inmiddels is de weg weer vrijgegeven en mogen ze het restaurant uit.