Stad

Wederom te lage opkomst voor prik tegen meningokokken: 'We zijn er nog niet'

15 juli 2019, 21.50 uur · Aangepast 15 juli 2019, 22.27 uur

Whatsapp

Ook tijdens de tweede vaccinatieronde tegen meningokokken is de opkomst lager dan gehoopt. Inmiddels zijn er 33.349 van de 48.408 Amsterdamse jongeren ingeënt tegen de dodelijke infectieziekte. Dat komt neer op 69 procent. 'Dat is mooi, maar we zijn er nog niet', zegt de GGD.

In totaal werden alle jongeren geboren tussen 2001 en 2005 opgeroepen voor een prik, verdeeld over twee vaccinatierondes. Jongeren die in de eerste ronde niet op kwamen dagen, kregen bovendien opnieuw een uitnodiging voor de tweede ronde.

Mede daardoor kwamen er toen dusdanig veel mensen naar de Rai, dat er lange rijen ontstonden. De wachttijd liep zelfs op tot 45 minuten.

Lees ook: Tieners in ellenlange rij voor meningokokkenprik bij Rai

Net als in februari ligt het percentage jongeren dat de prik daadwerkelijk gehaald heeft, lager dan het landelijke percentage. Dat ligt namelijk op 83 procent.

Te weinig
Toen de opkomst de eerste ronde tegenviel, werden er al grote zorgen geuit. In gebieden waar het gemiddelde onder de 80 procent komt, is het maar de vraag of het effect van groepsbescherming tegen de levensgevaarlijke bacterie wel werkt. 

Lees ook: Zorgen over lage Amsterdamse opkomst voor prik tegen meningokokken

Vaccinatiegraad
Wel laat de GGD weten dat met deze cijfers nog niet precies te zeggen is wat de vaccinatiegraad is. Deze wordt door het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) pas bepaald als alle jongeren de mogelijkheid hebben gehad om gebruik te maken van een inhaalmogelijkheid.

'Er zijn ook jongeren die hun vaccinatie niet op een van de georganiseerde vaccinatiedagen hebben gehaald, maar op een andere manier, zoals bij huisartsen of reizigersvaccinatiebureaus. Deze gegevens worden nog in het landelijke registratiesysteem van het RIVM verwerkt.' 

Nieuwe uitnodiging
In augustus ontvangen de jongeren die de prik nog steeds niet hebben gehaald, opnieuw een uitnodiging om deze alsnog te halen. Ieder jaar wordt een ander geboortejaar uitgenodigd voor de prik. Volgend jaar is 2006 aan de beurt.

Vanaf 2020 zit de vaccinatie tegen meningokokken A,C,W en Y voor 14-jarigen in het vaccinatieprogramma. Voorheen werd er alleen ingeënt tegen type C. Ook kinderen van veertien maanden worden sinds vorig jaar gevaccineerd tegen alle typen meningokokken. 

Lees ook: Kinderen binnenkort ingeënt tegen nieuwe variant van meningokokken

Dodelijke shock
Meningokokkenziekte is een ernstige infectieziekte die wordt veroorzaakt door een bacterie. Verschijnselen zijn onder andere hersenvliesontsteking of bloedvergiftiging. Hierdoor kan een shock ontstaan waar veel mensen aan overlijden. Met name voor jongeren tussen de 14 en 24 jaar is de infectie gevaarlijk. 28 procent van de personen die de ziekte kregen, is overleden.

Whatsapp