Misdaad

Agenten die aanslagpleger Centraal Station uitschakelden gehoord

16 juli 2019, 05.00 uur · Foto: Inter Visual Studio/Annabel Boriglione

Whatsapp

De drie agenten die vorig jaar zomer terreurverdachte Jawed S. uitschakelden op het Centraal Station zijn afgelopen vrijdag gehoord bij de rechter-commissaris.

Dat bevestigt advocaat Simon van der Woude, die het verzoek had gedaan om de betrokken politiemensen bij de onderzoeksrechter te horen. Zijn cliënt Jawed S. verschijnt vandaag weer voor de rechter voor een laatste tussentijdse zitting.  

De drie agenten zijn in het bijzijn van Van der Woude en de officier van justitie bij de rechter-commissaris gehoord over wat er zich op 31 augustus 2018 op het Centraal Station heeft afgespeeld. 

Lees ook: OM: 'Jawed S. wilde bevolking ernstige vrees aanjagen'

Twee gewonden
De inmiddels 20-jarige verdachte kwam die vrijdag met de trein vanuit Duitsland naar Amsterdam. Hij liep een tijdje doelloos rond, waardoor hij op de radar kwam van een oplettende politieman. Niet veel later begon S. vanuit het niets in te steken op reizigers die voor de informatiebalie van de NS in de westtunnel van het station stonden te wachten. Twee Amerikaanse toeristen raakten gewond. Eén van hen liep een dwarslaesie op en zit nog altijd in een rolstoel. 

De drie politiemensen die ter plaatse waren, konden voorkomen dat er meer slachtoffers vielen. Eén van hen wist de man binnen tien seconden uit te schakelen door hem in zijn been te schieten. 

Lees ook: 'Jawed S. veranderde razendsnel van rustige jongen in terrorist'

Nog geen camerabeelden
De advocaat van Jawed S. laat weten dat hij het lastig vindt de verklaringen van de agenten te toetsen omdat hij niet beschikt over camerabeelden van de minuten voorafgaand aan het incident. Die beelden zijn volgens hem relevant, omdat die opnames zouden kunnen uitwijzen of het schieten door de betreffende agent proportioneel is geweest of niet. Bij de laatste tussentijdse zitting kon de officier van justitie niet aangeven of deze beelden er überhaupt nog zijn. 

Geen spijt
Jawed S. verklaarde eerder dat hij naar Amsterdam kwam omdat hij boos was over de cartoonwedstrijd van Geert Wilders over de profeet Mohammed. In zijn ogen had Wilders de profeet daarmee beledigd. S. zei eerder dat hij geen spijt heeft van zijn daad en dat hij alsnog met Geert Wilders - volgens hem een 'varken' - zou afrekenen als hij hem tegenkomt. Ook hield hij er rekening mee dat hij bij de aanslag om het leven zou komen. 

Lees ook: Terreurverdachte Jawed S. vandaag voor het eerst voor de rechter

Rechtbank Schiphol
De zaak van S. dient vanmiddag om logistieke redenen bij het Justiteel Complex op Schiphol. Zijn advocaat kon niet met zekerheid aangeven of S. zelf ook aanwezig zal zijn. Bij de laatste tussentijdse zitting in mei was dat niet het geval.

Whatsapp